Chirurgii de la Spitalul Universitar Național din Taiwan (NTUH) au efectuat cu succes primul transplant de inimă în care organul donator nu a încetat niciodată să bată, transmite Fox News.
„Deoarece inima pompează continuu sânge oxigenat pe tot parcursul procesului, NTUH a stabilit un nou standard în chirurgia cardiacă care promite rezultate mai bune pentru pacienții din întreaga lume”, se menționează în material.
Publicația a reamintit că transplantul de inimă tradițional se bazează pe o metodă de depozitare la rece care oprește fluxul sanguin către organ, dar chiar și câteva ore fără oxigen pot deteriora mușchiul inimii, ceea ce crește riscul de respingere și posibile complicații după operație.
Chirurgii de la NTUH au dezvoltat un sistem special de îngrijire a organelor de la donator la primitor, care funcționează ca un aparat portabil de susținere a vieții, livrând sânge oxigenat către inimă, adică fără pauze sau depozitare la rece. Sistemul de îngrijire a organelor NTUH susține inima în afara corpului cu pompe, oxigenatoare și rezervoare.
„În timpul primei intervenții chirurgicale, echipa a transportat inima donatorului între sălile de operație în timp ce încă bătea, conectată la acest dispozitiv. Receptoarea, o femeie în vârstă de 49 de ani cu cardiomiopatie dilatativă, și-a revenit fără probleme și a prezentat niveluri extrem de scăzute de enzime cardiace, un indicator cheie al sănătății mușchiului cardiac”, a adăugat Fox News.
„Inimile încă băteau, au continuat să bată și după recoltarea de la donator și nu s-au mai oprit niciodată”, a remarcat Chen Yi-Shurng, liderul echipei de transplant de organe de la NTUH.