Ce șanse are Nicușor Dan să câștige turul al doilea, din punct de vedere matematic
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/simion-vs-nicusor-dan.jpg)
Am calculat, cu ajutorul inteligenței artificiale, ce șanse are Nicușor Dan să câștige turul al doilea. Au reieșit trei scenarii – pesimist, optimist și median. Toate cele trei scenarii pleacă de la premisa că ambii candidați își vor păstra voturile actuale, iar cele ale celorlalți candidați vor fi redistribuite în diferite moduri.
Scenariul optimist, în care Nicușor Dan câștigă
Pentru a câștiga alegerile prezidențiale, ar fi nevoie ca o întreagă serie de evenimente să se întâmple în favoarea lui:
Nicușor Dan ar avea nevoie de 80% dintre voturile lui Antonescu, 50% dintre voturile lui Ponta, 50% dintre voturile celorlalți candidați. Ar mai trebui ca 90% dintre votanții Lasconi să pună ștampila în dreptul său. În plus, ar fi nevoie ca aproximativ 9% dintre cei care nu au votat în primul tur să se mobilizeze să îl voteze.
În acest scenariu, Simion și-ar păstra voturile, ar obține 10% dintre voturile exprimate în turul I pentru Antonescu, 20% dintre cele ale lui Ponta și 30% dintre cele exprimate pentru ceilalți candidați. În acest scenariu, doar 2% dintre cei care nu au votat în primul tur dar votează în al doilea ar vota cu Simion.
Scenariul ar mai presupune și ca 10% dintre votanții Antonescu, 30% dintre cei ai lui Ponta și 20% dintre cei care au votat alți candidați să absenteze.
Rezultatul: 53-45% (aprox 9,4 milioane de voturi) pentru Nicușor Dan și 46-47% (4,3 milioane de voturi) pentru Simion. Acest rezultat ar fi posibil doar cu o mobilizare excepțională și cu transferuri de voturi aproape ideale pentru Nicușor Dan.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Dan-optimist.png)
Scenariul optimist – Nicușor Dan câștigă
Scenariul pesimist – George Simion câștigă
În acest scenariu, Nicușor Dan ar obține 50% dintre voturile lui Antonescu, 20% de la Ponta, 80% de la Lasconi și 30% din voturile celorlalți candidați. În acest scenariu se presupune o mobilizare minimă, în care cei care nu au votat în primul tur nu ar vota nici în al doilea.
George Simion ar obține 20% dintre votanții lui Antonescu, 40% din ai lui Ponta și 50% dintre voturile celorlalți candidați.
În acest scenariu s-ar abține de la vot 30% dintre votanții lui Antonescu, 40% din ai lui Ponta și 20% ai celorlalți candidați.
Rezultatul ar fi 58-60% pentru Simion și 40-42% pentru Nicușor Dan.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Dan-pesimist.png)
Scenariul pesimist – George Simion câștigă
Scenariul median – Simion câștigă la diferență mică
Cel mai probabil, realitatea se va situa între cele două extreme descrise mai sus. Scenariul median presupune că George Simion pornește cu un avans considerabil din turul I (aproape 20%), iar Nicușor Dan recuperează o bună parte din decalaj, dar nu în totalitate. Se presupune că majoritatea electoratului lui Antonescu îl va susține pe Dan, însă nu la fel de covârșitor ca în varianta optimistă.
Nicușor Dan ar obține 70% dintre voturile lui Antonescu, 30-35% dintre cele ale lui Ponta, 90% dintre voturile lui Lasconi și 40% dintre cele ale altor candidați. În plus, ar obține 3-4 puncte procentuale cu ajutorul noilor votanți, mobilizați împotriva AUR.
Pe de altă parte, Simion ar atrage de partea sa 15% dintre votanții Antonescu, 30% dintre votanții Ponta și 40% dintre cei ai celorlalți candidați. Ar mai obține încă 2 puncte procentuale de la cei care s-ar mobiliza pro-AUR sau anti-USR. Observăm că distribuția voturilor lui Antonescu, Ponta și ale celorlalți candidați se împarte în mod egal între cei doi rămași în cursă.
În acest scenariu, George Simion ar obține în jur de 52% din voturile finale, iar Nicușor Dan ~48%, diferența fiind de aproximativ 3-4 puncte procentuale (cu o marjă de eroare, dată fiind incertitudinea privind absenteismul). Cu alte cuvinte, Simion ar câștiga la diferență de doar 3-5 procente. Nicușor Dan ar reuși totuși o recuperare substanțială față de turul întâi. Ar însemna să adune aproape toate voturile partidelor tradiționale și progresiste, dar nu ar reuși să convingă destui votanți ai stângii populiste.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Dan-median.png)
Scenariul median – George Simion câștigă la limită
Concluzii: de ce ar avea nevoie Nicușor Dan pentru a câștiga
În concluzie, Nicușor Dan ar avea nevoie de o mare parte din voturile contracandidaților săi din turul întâi, și de o mobilizare exemplară din partea celor care au absentat. George Simion intră în cursă cu un avantaj semnificativ, având un număr de voturi aproape dublu.
Votanții coaliției PSD-PNL-UDMR se vor împărți. O mare parte dintre electoratul PNL și UDMR l-ar putea susține pe Nicușor Dan în turul al doilea. Însă este foarte puțin probabil ca electoratul PSD să nu se îndrepte mai degrabă către George Simion, oferindu-i acestuia un avantaj suplimentar. De asemenea, este foarte probabil ca votanții lui Victor Ponta să facă același lucru.
Mobilizarea suplimentară nu e sigură, dar este singura speranță reală a lui Nicușor Dan. Însă cât este de probabil să se întâmple?
În primul tur, prezența la vot a fost de 53%, ceea ce înseamnă că un număr de aproape 8.5 milioane de persoane înscrise pe listele electorale nu au votat. Nicușor Dan are nevoie de cel puțin 1.8 milioane de voturi doar pentru a recupera diferența actuală față de George Simion.
Dacă luăm în calcul scenariul median de mai sus, reiese că Nicușor Dan are nevoie ca minim 7,14% (~601.408 voturi) dintre cei care nu au votat în primul tur să îl voteze pe el. Asta doar în cazul în care Simion nu ar obține deloc voturi suplimentare. Rămâne de văzut dacă matematicianului olimpic îi ies bine calculele.