Descoperire: Linia care separă Pământul de spaţiul cosmic s-a mutat mai aproape
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/1-spatiu-pamant-granita-pixabay.jpg)
Timp de zeci de ani, granița invizibilă dintre Pământ și spațiul cosmic a fost stabilită convențional la 100 de kilometri altitudine, cunoscută sub numele de „linia Kármán“. Această limită a fost considerată reperul esențial în determinarea locului în care se termină atmosfera terestră și începe spațiul propriu-zis. Însă un nou studiu revoluționar sugerează că această graniță s-ar afla, de fapt, mai aproape decât am crezut.
„Disputa despre unde începe spațiul există de decenii“
Jonathan McDowell, astrofizician la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, a propus, într-o cercetare publicată în „Acta Astronautica“, că linia care delimitează spațiul să fie coborâtă la 80 de kilometri altitudine – cu 20 de kilometri mai jos decât standardul actual, potrivit , potrivit Daily Galaxy. Analiza sa se bazează pe modelele orbitale a peste 43.000 de sateliți urmăriți de NORAD (Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială), dar și pe evaluarea unor criterii fizice și istorice legate de comportamentul obiectelor în atmosfera superioară.
Potrivit lui McDowell, limita de 80 km corespunde mai fidel mezopauzei, regiunea cea mai rece a atmosferei, acolo unde meteorii încep să ardă la intrare și unde densitatea aerului scade dramatic. Argumentul său este susținut și de precedentul istoric: în anii 1950, Forțele Aeriene ale SUA acordau „aripi de astronaut” piloților care zburau peste 80 km, considerând acel nivel drept începutul spațiului.
Această redeterminare ar putea avea efecte semnificative asupra clasificării misiunilor spațiale. Vehicule care zboară între 80 și 100 km ar putea fi recunoscute oficial ca nave spațiale, iar pasagerii lor, drept astronauți. De asemenea, companiile private din domeniul spațial și agențiile guvernamentale ar putea fi nevoite să-și regândească strategiile și standardele de operare.
„Disputa despre unde începe spațiul există de decenii. Noile date ne obligă să ne întrebăm dacă nu cumva linia Kármán este depășită. Propunerea de a o coborî la 80 km se aliniază mai bine cu realitățile tehnologice și fizice actuale”, susține McDowell.