Anchetă WSJ: Cum profită oficialii ucraineni de pe urma înmormântărilor soldaților căzuți în război

Publicat: 07 mai 2025, 22:18, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Anchetă WSJ: Cum profită oficialii ucraineni de pe urma înmormântărilor soldaților căzuți în război

O rețea de corupție a fost descoperită în legătură cu înmormântările militare din Ucraina. Funcționari ucraineni sunt acuzați că profită de pe urma morții soldaților. Sunt în prezent anchete în toată țara.

Un articol publicat de The Wall Street Journal dezvăluie o serie de cazuri grave de corupție în Ucraina, în care oficiali locali ar fi profitat financiar de pe urma soldaților căzuți în război. În ciuda aparentului respect față de cei care și-au pierdut viața pe front, unele administrații locale și case de pompe funebre colaborează pentru a deturna fonduri publice alocate ceremoniilor de înmormântare ale militarilor. Practici similare au fost raportate în mai multe regiuni, inclusiv Poltava, Kryvyi Rih, Odessa și Zaporojie.

Afaceri ilegale în cimitir: bani în schimbul contractelor funerare

Unul dintre cazurile semnalate s-a petrecut în primăvara anului 2023, în orașul Poltava. Potrivit procurorilor ucraineni, un director de pompe funebre a negociat cu un angajat al administrației locale atribuirea unui contract pentru transportul a 23 de cadavre ale unor soldați căzuți pe front. În schimbul înțelegerii, funcționarul urma să primească un sfert din suma plătită de consiliul local.

La scurt timp, oficialul Serhii Nechyporenko și antreprenorul Alexander Burghardt s-ar fi întâlnit într-un cimitir, unde ar fi fost plătită și primită o mită de 13.200 grivne (circa 275 euro). Deși Nechyporenko neagă acuzațiile și susține că nu se afla în funcție de momentul semnării contractelor, el a fost suspendat. Burghardt, la rândul său, afirmă că a alertat singur poliția după ce i s-au cerut sume suplimentare.

Licitații aranjate și prețuri umflate pentru sicrie

Conform anchetei jurnalistice, corupția se extinde dincolo de un singur caz izolat. Funcționari, polițiști, medici și pompieri sunt suspectați că primesc mită pentru a anunța din timp firmele de pompe funebre despre decese iminente sau recente. Unele firme oferă sume importante pentru a câștiga licitații privind organizarea înmormântărilor militare, despre care se spune că ar fi aranjate în așa fel încât doar un anumit furnizor să poată îndeplini condițiile.

Birourile funerare, în complicitate cu oficiali, ar umfla prețurile pentru sicrie, obiecte funerare și alte servicii, împărțind diferențele de preț. Poliția ucraineană afirmă că războiul creează un teren fertil pentru noi tipuri de corupție, în care suferința familiilor este exploatată în mod cinic.

Cazuri similare în întreaga țară

În Kryvyi Rih, opt funcționari publici și un antreprenor în domeniul serviciilor funerare au fost arestați recent pentru mită legată de transportul cadavrelor soldaților. La nivel național, oficiali din mai multe orașe recunosc că fenomenul este prezent, în special în contextul în care statul oferă compensații de aproximativ 15.000 de grivne (360 USD) familiilor militarilor decedați. Cu toate acestea, familiile nu au dreptul să-și aleagă compania funerară, selecția fiind făcută prin licitații derulate de autoritățile locale.

Potrivit unor surse citate de WSJ, unele criterii din caietele de sarcini pentru licitații sunt atât de specifice, încât doar o singură firmă corespunde cerințelor, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea procedurii.

Mărturia unei mame care și-a pierdut fiul

Un exemplu emoționant este povestea Larisei Ovcharenko, mama unui infanterist ucis în luptă. Ea nu a putut alege firma care să se ocupe de înmormântarea fiului său, iar ceea ce i sa oferit a fost un sicriu ieftin, o cruce simplă și un buchet de flori artificiale. Femeia a fost nevoită să cheltuiască 30.000 de grivne  (cca. 630 de euro) din propriul buzunar pentru a asigura o înmormântare demnă. „Dacă aș fi putut alege, aș fi făcut altfel…”, a spus ea cu tristețe.

Corupție sistemică: de la cimitire la administrația capitalei

Acest val de scandaluri din industria funerară vine în contextul în care Ucraina se confruntă cu o problemă mai amplă a corupției. Recent, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a demis mai mulți oficiali din Administrația de Stat a orașului, în urma unei anchete privind faptele de corupție legat de terenuri. Printre cei demiși se numără adjuncții Administrației și directori ai fondului de locuințe speciale.

Critici privind corupția din Ucraina vin și din exterior. Consilierul pentru securitate națională al fostului președinte american Donald Trump a declarat recent că Ucraina rămâne una dintre cele mai corupte țări din lume, în ciuda eforturilor de reformă și a sprijinului internațional masiv.

Pe lângă aspectele financiare și legale, familiile victimelor resimt dureros și lipsa de control asupra organizării înmormântărilor. În timp ce statul asigură un sprijin financiar standardizat, alegerea firmei care se ocupă de ceremonie rămâne exclusiv la discreția administrației locale, ceea ce favorizează aranjamentele din culise și licitațiile trucate.

Anchetele continuă, dar există întrebări serioase despre capacitatea Ucrainei de a combate eficient acest flagel, mai ales în contextul războiului care continuă să răpească mii de vieți.