Masterchef cu etnobotanice. „Bucătarii“ au ajuns după gratii. Din rețea făcea parte și un bărbat de 75 de ani, cu studii postuniversitare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/etnobotanice.webp)
O rețea de trafic de etnobotanice, care era înființată pe criterii familiale potrivit anchetatorilor, a fost destructurată de DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Șase bărbați și o femeie au fost condamnați de judecătorii de la Tribunalul Dolj pentru constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată. Magistrații au reținut că, pentru a nu fi prinși, inculpații foloseau un limbaj codificat, ca și cum ar fi gătit într-o bucătărie.
Cei șapte inculpați din Craiova se ocupau de afacerea cu etnobotanice ca la un concurs Masterchef, ca și mod de organizare, de preparare a produselor, dar și ca limbaj. Unii dintre „bucătari“ au ajuns după gratii.
Procurorii DIICOT i-au acuzat pe cei șapte că, începând din 2020, au preparat și vândut substanțe etnobotanice către consumatori din Craiova, fiecare pliculeț fiind vândut cu prețuri cuprinse între 10 și 20 de lei. Rețeaua, înființată pe criterii familiale, a fost condusă de un bărbat care finanța activitatea și le trasa celorlalți sarcini precise referitoare la obținerea „materiei prime“, stocuri, prepararea substanțelor și vânzare, astfel încât „afacerea“ să meargă, potrivit craiovajust.ro.
Bărbatul, alături de o parte dintre membrii grupării, se ocupa deja de doi ani de vânzarea de etnobotanice atunci când a pus la punct un „business” organizat ca la carte. Gruparea a fost destructurată odată cu descinderile făcute de anchetatori în data de 22 septembrie 2021, la percheziții fiind găsite cantități de etnobotanice, bani și alte mijloace de probă.
Masterchef cu etnobotanice. Ce mesaje codificate foloseau inculpații
Procurorii au notat că membrii grupării erau atenți să nu fie descoperiți și vorbeau mereu codificat, folosind pentru substanțele etnobotanice cuvântul „mâncare“. Magistrații au reținut zeci de conversații în care inculpații vorbeau despre „mâncare“ și „gătit“, de ziceai că participă la vreun concurs:
„ – Să te apuci şi tu într-o oră să găteşti!
– Hai!
– Că mai făcui o livrare de 23 de beţe!
– Ţigări?
-Da!”
Doi dintre cei inculpați au declarat inițial în fața instanței că recunosc acuzațiile, solicitând să fie judecați în procedură simplificată, în urma căreia ar fi beneficiat de reducerea cu o treime a pedepsei. La proces, cei doi s-au răzgândit și au negat propriile fapte, susținând că au folosit substanțele pentru consum propriu. Instanța a respins apărările celor doi, arătând că în cauză au fost audiați martori care au declarat că au cumpărat etnobotanice de la cei doi.
Instanța s-a oprit și asupra efectelor devastatoare pe care consumul repetat de etnobotanice îl are asupra organismului uman și, în speță, asupra martorilor consumatori care au fost audiați în cauză. Mai mult, a subliniat și modul în care apropiații consumatorilor sunt afectați de acest viciu.
„Concret, în cauza dedusă judecăţii instanţa a observat nemijlocit efectele produse asupra organismului uman consumul acestor substanţe cu efecte psihoactive cu ocazia audierii martorilor. Se reţin gravele probleme de sănătate cauzate sistemului articular şi osos, martorii deplasându-se cu dificultate, având probleme dentare, de concentrare şi fiind fizic îmbătrâniţi“, au arătat magistrații.
De altfel, toţi cei audiaţi au recunoscut efectele negative resimţite, respectiv stări de leşin, vomă, amorţeală, paralizie, cu atât mai mult cu cât aceste substanţe nu sunt preparate într-un mediu controlat şi verificat.
Pedepse cu executare pentru cinci dintre inculpați
Judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au condamnat pe cinci dintre bărbați la închisoare cu executare, în timp ce femeia și cel de-al șaselea bărbat, un pensionar de 75 de ani, au primit pedepse cu suspendare.
Doi dintre bărbați au fost condamnați la patru ani de închisoare cu executare, un al treilea a primit patru ani și 700 de zile rămase neexecutate în urma liberării condiționate, al patrulea a primit trei ani cu executare și al cincilea trei ani și 4 luni de închisoare cu executare. Femeia a primit doi ani și opt luni cu suspendare cu un termen de supraveghere de 4 ani, instanța reținând că aceasta a comis infracțiunile în considerarea relațiilor de familie.
Bătrânul de 75 de ani, un pensionar cu studii postuniversitare, după cum au notat magistrații, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 4 ani.
Citește și: Gigantul din România care va deschide o nouă fabrică. Investiție uriașă și noi locuri de muncă