George Simion cere demisia procurorului general și va face o numire surpriză în fruntea serviciilor secrete
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Inquam-Photos-Sabin-Cirstoveanu.jpg)
Liderul AUR revendică victoria în primul tur și lansează un atac direct la adresa sistemului.
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, revendică poziția de lider în urma primului tur de scrutin și cere public demisia procurorului general al României. Într-un interviu acordat News.ro, acesta acuză implicarea structurală a puterii în presupusa „anulare a alegerilor” și afirmă că este pregătit să negocieze cu orice partid pentru a-și pune în aplicare planurile, inclusiv reforme profunde în administrația publică.
„Îi cer demisia șefului Parchetului General. Să nu aștepte cinci luni, cum a făcut domnul Ciolacu. Dacă eu îmi asum un rol, mi-l asum pe deplin”, a declarat Simion.
Călin Georgescu, posibil premier sau șef de serviciu secret
George Simion a anunțat până la finalul verii va fi clarificat rolul lui Călin Georgescu în noua arhitectură a statului. Întrebat dacă Georgescu ar putea deveni premier, director al unui serviciu secret sau chiar președinte, liderul AUR a răspuns că „toate scenariile sunt pe masă”. Această declarație alimentează speculațiile privind o posibilă structură paralelă a puterii în jurul AUR, în contextul unui climat politic tensionat.
„Vrem o administrație fără paraziți cu carnet de partid”
Simion a dezvoltat ideea reducerii aparatului bugetar, menționând că nu sunt în vedere disponibilizări arbitrare, ci o curățare a administrației de clientelism politic.
„Vrem să deparazităm administrația publică centrală și locală. Este vorba de pile, relații, amante și membri de partid care au fost angajați pe criterii politice, nu de competență. Nu speriați profesorii cu minciuni că-i dau afară!”, a transmis el.
El a invocat perioada anului 2000, când numărul angajaților bugetari era de aproximativ 800.000, și a spus că are un plan multianual, care poate fi consultat pe site-ul partidului. Simion a mai declarat că prima măsură, în cazul câștigării guvernării, va fi o evaluare completă a structurilor de personal din administrație.
Atacuri la adresa lui Nicușor Dan și a ONG-urilor: „Aceiași din 1990 încoace”
Simion și-a acuzat adversarii politici că folosesc aceeași rețetă din trecut pentru a bloca ascensiunea AUR. Acesta a invocat „același sistem de ONG-uri și persoane din presă” care, în opinia sa, ar susține pe rând figuri ca Iliescu, Băsescu, Iohannis și acum Nicușor Dan.
Liderul AUR a afirmat că nu va evita negocierile parlamentare, dar a subliniat că președintele are un rol constituțional clar în numirea șefilor serviciilor secrete și a judecătorilor CCR. A respins categoric ideea că și-ar depăși atribuțiile: „Îmi cunosc foarte bine rolul și locul. Mă mir că alții nu și-l cunosc”.
Despre Mugur Isărescu: „Nu este prioritate, dar trebuie viziune tânără”
Deși nu afirma înlocuirea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, o urgență, Simion a că România trebuie să se orienteze în viitor „către tineri și către o viziune mai energică”. El a negat orice responsabilitate a sa pentru deprecierea leului și a acuzat clasa politică din ultimele trei decenii pentru actualul deficit bugetar.
Casele de 35.000 de euro, promisiune guvernamentală
Simion a explicat că programul privind casele de 35.000 de euro nu a fost un simplu gest de PR, ci o măsură guvernamentală pe care AUR o va implementa în momentul preluării guvernării. El a anunțat că, în termen de maxim doi ani de la formarea guvernului, va fi livrat primul apartament, iar în șase luni de la învestire, vor fi publicate toate etapele implementării programului.
„Este un program pentru tineri, familii și multe persoane care au nevoie de locuințe sociale. Nu este o promisiune a lui George Simion fizică, ci un angajament al viitorului Guvern”, a afirmat liderul AUR.
Contestații în Ucraina și Moldova, probleme juridice în lanț
Simion a mai declarat că a contestat interdicția de intrare în Ucraina, la fel cum a făcut și în cazul Republicii Moldova. El a susținut că avocatul care îl reprezintă în procesul din Ucraina a primit, la rândul său, interdicție, fiind cetățean ucrainean de etnie română.
George Simion structurează campania pe ideea unei reforme radicale, cu promisiuni puternice mediatizate și cu o retorică ostilă la adresa „sistemului”. Deși evocă cooperarea parlamentară, discursul său rămâne polarizant, marcat de acuzații grave la adresa contracandidaților și a unor instituții ale statului. Mesajul său de forță și schimbare se adresează unui electorat nemulțumit de actuală clasă politică, iar retorica antisistem este principalul pilon al campaniei.