Permisul auto se poate recupera mai repede: noua lege introduce o condiție esențială

Publicat: 08 mai 2025, 13:30, de Nitulescu Gabriel, în SOCIAL , ? cititori
Permisul auto se poate recupera mai repede: noua lege introduce o condiție esențială
sursa: Știrile ProTV

Șoferii din România vor putea beneficia de o reducere a perioadei de suspendare a permisului de conducere, conform unei legi adoptate recent de Parlament.

Noua reglementare introduce o condiție suplimentară pentru a putea obține această reducere: achitarea amenzii contravenționale și prezentarea dovezii de plată.

Modificare legislativă pentru mai multă responsabilitate în trafic

Parlamentul a adoptat, în data de 7 mai 2025, o modificare importantă a legislației privind circulația pe drumurile publice. Schimbarea vine la inițiativa unor parlamentari USR și vizează stimularea plății amenzilor contravenționale, precum și responsabilizarea șoferilor sancționați.

Conform noilor prevederi, conducătorii auto care doresc să beneficieze de reducerea cu o treime a perioadei de suspendare a permisului trebuie să facă dovada achitării amenzii primite pentru abaterea comisă. Aceasta se adaugă condițiilor deja existente în legislație.

Cele trei condiții obligatorii pentru a beneficia de reducerea suspendării

Legea stipulează clar că șoferii care solicită scurtarea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce trebuie să îndeplinească cerințele:

  1. Să fie declarați admiși la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație , test susținut în perioada de suspendare;

  2. Să dețină permisul de conducere de cel puțin un an înainte de momentul în care a fost săvârșită fapta care a condus la sancționare;

  3. Să prezinte dovada achitării amenzii contravenționale aplicate pentru fapta în cauză.

Măsura este văzută ca un pas în direcția eficientizării colectării amenzilor și creșterii siguranței rutiere. Oficialii susțin că, în prezent, mai puțin de 25% din amenzile contravenționale sunt plătite de contravenienți.

România, lider negativ la mortalitate rutieră în UE

Statistici recente ale Comisiei Europene arată că România rămâne în fruntea clasamentului european în ceea ce privește numărul de decese rutiere. În 2024, s-au înregistrat 77 de decese la un milion de locuitori, în timp ce media Uniunii Europene a fost de 44.

Prin corelarea avantajelor oferite cu responsabilitatea financiară și legală, se caută descurajarea recidivei și crearea unui climat rutier mai sigur.

Legea urmează să fie promulgată de președintele României, după care va intra în vigoare la data ce va fi stabilită prin publicarea în Monitorul Oficial. Aplicarea efectivă a noii reglementări va presupune adaptarea procedurilor administrative și a informațiilor cu privire la noile cerințe.