România, în pragul unui „al 25-lea ceas”. Economiștii CFA România avertizează: ieșirea din UE ar putea ruina economia țării

Publicat: 09 mai 2025, 16:56, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
România, în pragul unui „al 25-lea ceas”. Economiștii CFA România avertizează: ieșirea din UE ar putea ruina economia țării

Economia României s-ar prăbuși în cazul unei îndepărtări de Uniunea Europeană, avertizează Asociația CFA România într-un material de opinie semnat de președintele Adrian Codirlașu și vicepreședintele Alexandra Smedoiu. Cei doi economiști subliniază că, fără sprijinul fondurilor europene, nivelul actual de bunăstare nu ar mai putea fi menținut.

Articolul, intitulat simbolic „A 25-a oră”, trage un semnal de alarmă privind riscurile economice și sociale majore cu care s-ar confrunta România în cazul renunțării sale la valorile europene. Autorii fac o paralelă cu romanul omonim scris de Constantin Virgil Gheorghiu în 1949, care descrie o societate dezumanizată și fără repere într-o perioadă de instabilitate, sugerând că România ar putea ajunge într-o situație similară dacă pierde directia actuală.

Progresul economic, strâns legat de apartenența la UE

Evoluția economiei românești în ultimele decenii a fost strâns corelată cu integrarea în structurile europene. Conform datelor CFA, din anul 2000 până în prezent, PIB-ul pe cap de locuitor ajustat cu puterea de cumpărare a crescut de la 27% la 79% din media Uniunii Europene. România a depășit astfel țări precum Bulgaria, Grecia sau Ungaria, ajungând la același nivel cu Polonia.

În același timp, salariile nete, exprimate în euro, s-au triplat de la aderarea la UE. În 2024, salariul mediu net lunar a ajuns la 1.055 euro, cu un avans și mai accentuat în marile orașe, unde nivelul de trai a ajuns să depășească media europeană.

„Îmbogățirea într-o singură generație a fost posibilă doar prin integrarea în structurile europene,” arată Agerpres, citându-i pe autorii studiului.

Dezechilibrele interne subminează stabilitatea

Cu toate acestea, raportul CFA avertizează că România traversează un moment critic. Problemele structurale ale economiei – corupția, deficitele bugetare mari, inechitățile sociale și declinul demografic – au erodat progresul realizat. În 2024, deficitul bugetar al României a ajuns la 9,3% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE, comparativ cu o medie europeană de 3,2%. Acest nivel ridicat al deficitului a alimentat inflația, a crescut costurile de finanțare și a pus presiune pe moneda națională.

Potrivit CFA, dacă situația nu este remediată, România riscă să piardă ratingul de țară recomandată pentru investiții. O astfel de retrogradare ar atrage ieșiri de capital, deprecierea leului și creșteri abrupte ale dobânzilor – un scenariu care s-a mai repetat în trecut și care a avut consecințe negative atât pentru populație, cât și pentru mediul de afaceri.

Fără fonduri europene, România nu poate susține nivelul actual de trai

Un punct central al analizei CFA este rolul esențial jucat de fondurile europene în dezvoltarea economică a României. Autorii atrag atenția că, în lipsa acestor resurse, statul român nu ar mai putea furniza același nivel de bunăstare. Totodată, apartenența la UE a favorizat investițiile străine, stabilitatea macroeconomică și competitivitatea mediului de afaceri.

Economiștii subliniază că beneficiile apartenenței la UE sunt evidente, în ciuda neajunsurilor – cum ar fi neîncrederea în clasa politică, lipsa incluziunii și inegalitățile sociale. Ei argumentează că este nevoie de o regândire a politicilor publice în favoarea incluziunii sociale, investițiilor în educație și sănătate, și reducerii polarizării.

Un apel la unitate și responsabilitate fiscală

În viziunea autorilor, România se află la o răscruce de drumuri. Deși apartenența la UE a adus beneficii considerabile, acestea nu vor fi suficiente pentru a susține dezvoltarea viitoare viitoare reforme profunde. Ajustarea fiscală este inevitabilă, iar aceasta va implica, cel mai probabil, majorări de taxe.

În paralel, este necesară recâștigarea credibilității în fața partenerilor internaționali, atragerea de investiții, stimularea mediului de afaceri și consolidarea instituțiilor statului. În lipsa acestor măsuri, România riscă o stagnare economică profundă și o erodare a câștigurilor realizate în ultimele decenii.

România are nevoie de Europa

Economiștii CFA subliniază că economia românească nu poate rezista în afara unei structuri comune, cum este Uniunea Europeană. Valori precum competitivitatea, bunăstarea și inovația nu pot fi atinse decât prin cooperare și responsabilitate.

„Acest al 25-lea ceas poate face diferența între trecut și viitor”, avertizează autorii, care fac apel la unitate în jurul valorilor fundamentale care au stat la baza dezvoltării României din ultimele trei decenii.