Omenirea a explorat sub 1% din podeaua oceanică. Știm mai multe despre Marte
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/podeaua-oceanica-freepik.jpg)
Deși trăim pe o planetă acoperită în proporție de 70.8% de mări și oceane, știm surprinzător de puține lucruri despre ce se află pe fundul acestora. Potrivit unui studiu publicat pe 7 mai în revista Science Advances, doar 0.001% din podeaua oceanică a fost explorată până acum. Asta înseamnă o suprafață mai mică decât un sfert din România.
Podeaua oceanică ascunde secrete vitale
Cercetarea a fost realizată de oceanografa Katherine Bell, alături de colegii săi din cadrul organizației Ocean Discovery League din Statele Unite. Aceștia au analizat datele a peste 44.000 de scufundări efectuate în ultimele decenii. Au fost incluse atât scufundările realizate de echipaje umane, cât și cele cu submersibile controlate prin telecomandă.
Echipa lui Bell a aflat, astfel, că cele mai multe cercetări s-au concentrat în jurul Statelor Unite, Japoniei și Noii Zeelande. Zone uriașe precum Oceanul Indian sunt încă complet necunoscute.
„Avem foarte puține informații reale despre aceste zone. În multe locuri, ne bazăm doar pe hărți realizate cu sonare, care nu oferă detalii despre ce trăiește acolo sau cum arată solul de pe fundul oceanului”, a explicat Katherine Bell, citată de Nature.com.
Nu cunoaștem, dar poluăm
Vedachalam Narayanaswamy, cercetător la Institutul Național de Tehnologie Oceanică din India, atrage și el atenția asupra problemei. Acesta conduce proiectul Matsya 6000, primul submersibil indian care va putea coborî până la 6.000 de metri adâncime. El spune că
„este nevoie urgentă de mai multe resurse pentru a înțelege bazinele oceanice adânci”.
Ironia face ca, deși nu știm ce se află acolo, activitatea umană afectează major adâncurile oceanelor în mod negativ. De la poluare cu plastic și substanțe toxice, până la schimbările climatice care modifică temperatura și compoziția chimică a apelor.
Totuși, oceanele sunt esențiale pentru supraviețuirea tuturor speciilor de pe planetă. Acestea au un rol esențial în reglarea climei. Mai mult, stochează dioxid de carbon, produc oxigen și oferă hrană pentru milioane de oameni. De asemenea, în ultimii 50 de ani, cercetătorii au descoperit, în diverse organisme marine, mii de compuși cu ajutorul cărora ar putea dezvolta tratamente pentru boli precum cancerul, HIV sau chiar COVID-19.
Știm mai multe despre Marte
În prezent știm mai multe despre Marte decât despre podeaua oceanică aflată pe planeta noastră. Potrivit NASA, aproape 100% din suprafața planetei Marte a fost cartografiată cu ajutorul sondelor spațiale, față de doar 25% din fundul oceanelor. În mod paradoxal, știm mai multe despre un corp ceresc aflat la peste 50 de milioane de kilometri distanță.
Deși pare greu de crezut, explorarea podelei oceanice este, în multe privințe, mai complicată decât trimiterea unei sonde în spațiu. La mii de metri adâncime, presiunea devine extrem de mare. Poate fi de sute sau chiar mii de ori mai puternică decât cea de la suprafață. Asta face ca orice echipament trimis acolo să fie scump și dificil de construit.
În timp ce în spațiu sondele navighează prin vid, oarecum previzibil și lipsit de obstacole, în adâncuri pot apărea probleme precum curenții puternici, întuneric total și forme de relief imprevizibile. Din acest motiv, unele misiuni oceanice sunt chiar mai costisitoare și mai riscante decât cele spațiale.
Totuși, mai multe organizații, precum Ocean Discovery League, încearcă acum să identifice 10.000 de locuri cu potențial științific din oceanul planetar, care ar merita explorate în viitorul apropiat.