UE modifică politica agricolă: reguli ecologice relaxate. Ce schimbări vor fi aduse controalelor la fermieri
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2023/10/agricultura-teren-agricol-combina-foto-pexels-mark-stebnicki.jpg)
Comisia Europeană (CE) pregătește un pachet amplu de reformă pentru politica agricolă comună (PAC), ce prevede creșterea ajutorului acordat fermierilor afectați de dezastre naturale, concomitent cu relaxarea unor standarde ecologice.
Inițiativa CE vizează reducerea birocrației, dar ridică semne de întrebare privind impactul asupra obiectivelor de sustenabilitate ale Uniunii Europene. Potrivit unui proiect consultat de Politico, executivul comunitar propune modificări semnificative în PAC, menite să simplifice regulile de accesare a fondurilor europene de către agricultori.
Planul, care urmează să fie prezentat oficial pe 14 mai, prevede inclusiv înființarea a două noi fonduri pentru a permite acordarea rapidă de compensări a fermierilor afectați de fenomene extreme, precum secetă sau inundații, arată Politico.
Sprijin fără condiționalități de mediu în caz de criză
Una dintre prevederile importante ale pachetului de modificare a PAC este eliminarea condiționalităților de mediu pentru plățile directe acordate fermierilor afectați de dezastre naturale. Cu alte cuvinte, în situații de urgență climatică sau catastrofe, guvernele naționale vor putea distribui ajutoare fără a se respecta standardele ecologice impuse de PAC.
În plus, fermierii care au investit în asigurări sau alte instrumente de gestionare a riscurilor vor putea beneficia de o rata de despăgubire mai ridicată. Această măsură este menită să încurajeze mecanismele de prevenire și să reducă presiunea asupra bugetului public.
Reguli ecologice mai permisive: de la zone umede la cursuri de apă
Proiectul mai propune o revizuire a standardelor ecologice cunoscute sub acronimul GAEC (bune condiții agricole și de mediu), care condiționează acordarea subvențiilor. Printre modificări se numără:
-
Relaxarea normei GAEC 1, ce reglementează pășunile permanente: limita maximă de pierdere a acestora va crește de la 5% la 10%, față de nivelul din 2018.
-
Redefinirea cursurilor de apă pentru care se aplică cadrul GAEC 4, ceea ce ar putea reduce numărul râurilor protejate și ar limita obligațiile de creare a zonelor tampon pentru prevenirea poluării.
-
Mai multă flexibilitate în GAEC 2 , privind protejarea zonelor umede și a turbăriilor: statele membre vor putea compensa fermierii pentru restricțiile impuse, fără a înăspri standardele de conservare.
Balanță delicată între sprijinul economic și protecția mediului
Comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, susține că reforma urmărește un echilibru între sprijinul economic și tranziția ecologică. Fost crescător de vite, Hansen a declarat că sprijinul pentru fermieri este esențial într-un context marcat de schimbări climatice și instabilitate geopolitică.
„Trebuie să crească gestionarea riscurilor și capacitatea de a răspunde la criză pentru a adapta agricultura la noi realități climatice”, a afirmat el, subliniind că măsurile propuse au în vedere și sprijinirea inovării și sustenabilității.
Cu toate acestea, oficiali UE recunosc că unele dintre propuneri riscă să diminueze ambițiile Pactului Verde European. Un înalt funcționar comunitar, citat sub protecția anonimatului, a afirmat că presiunile venite din partea statelor membre au contribuit la relaxarea anumitor cerințe ecologice. Acesta a susținut însă că sistemul de aplicare a normelor devine astfel „mai realist și mai stimulativ”.
O reformă alimentată de proteste
Pachetul vine pe fondul unui climat politic tensionat, în care protestele fermierilor din 2024 au avut un impact major asupra agendei europene. Totodată, Comisia se pregătește să prezinte în iulie un plan bugetar pe termen lung pentru perioada 2028-2034, în care finanțarea agriculturii va concura cu priorități precum securitatea și competitivitatea industrială.
În acest context, Comisia Europeană și-a lansat o reformă agricolă ca parte a unui proces de „simplificare” mai larg, demarat de președinta Ursula von der Leyen, prin organizarea Dialogului Strategic privind Viitorul Agriculturii UE. Recomandările rezultate din acest demers au fost transpuse în Viziunea pentru Agricultură și Alimentație elaborată de Hansen în februarie 2025.
Totuși, în timp ce unele propuneri răspund apelurilor pentru o agricultură mai ecologică, altele par să contravină idei de adaptare lschimbările de mediu și de utilizare eficientă a resurselor naturale.
Reforma prevede și o reducere a controalelor administrative pentru micii fermieri, alături de creșterea plafonului pentru subvențiile acordate acestora. Scopul este acela de a susține viabilitatea economică a fermelor mici și medii, considerate vulnerabile în fața schimbărilor climatice și a volatilității pieței.