Top cinci cele mai periculoase joburi din lume. Viața oamenilor care au aceste meserii atârnă de un fir de ață
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-14.png)
Atunci când vorbim despre meserii periculoase pentru viața angajaților, acestea depășesc cu mult disconfortul unui job la birou. De la vânătorii de rechini și până la minerit, există joburi în care orice pas făcut greșit este poate fi fatal.
Geniștii au una dintre cele mai periculoase meserii
Specialiștii în dezamorsarea bombelor lucrează într-un mediu în care o simplă ezitare poate însemna sfârșitul. Landmine Monitor estimează că peste 5.500 de oameni mor anual din cauza minelor sau a munițiilor neexplodate.
IED-urile și minele vechi, cu declanșatori sensibili, reprezintă cel mai mare pericol, în special în zone precum Afganistan sau Cambodgia. În Yemen, în 2020, un genist a murit după ce a dezamorsat cu succes 10 mine – a 11-a l-a ucis.
Ironworkerii
Acești muncitori lucrează la înălțimi amețitoare, montând structuri metalice pe clădiri, poduri sau zgârie-nori. În SUA, căderile de la înălțime reprezintă 33% din decesele din construcții, iar ironworkerii sunt printre cei mai expuși.Accidentele fatale sunt cauzate de lipsa echipamentelor de protecție, electrocutări sau lovirea de obiecte căzute de sus.
Vânătorii de rechini
Vânătoarea de rechini, fie pentru carne, fie pentru turism sau conservare, implică o confruntare directă cu unul dintre cei mai periculoși prădători marini. Chiar dacă atacurile sunt rare – 70-100 pe an, potrivit International Shark Attack File – riscul pentru cei care interacționează cu acești pești este foarte mare.
Mineritul
Viața în subteran este una dintre cele mai dure și periculoase forme de muncă. Prăbușiri, explozii de gaze sau intoxicații fac ca mineritul să fie în topul meseriilor mortale.
Organizația Internațională a Muncii estimează că peste 15.000 de mineri mor anual în accidente. Tragedia din Chile, în care 33 de mineri au fost prinși sub pământ timp de 69 de zile, rămâne un exemplu tragic.
Vezi și: Două meserii care ne feresc de o boală necruțătoare
Extracția petrolului
Lucrătorii din domeniul extracției petrolului și gazelor naturale se confruntă zilnic cu pericole extreme. Explozii, incendii, condiții meteorologice dure și accidente grave sunt realități constante. Așadar, ei nu au niciodată siguranța că se vor întoarce acasă cu bine.