Scumpiri masive la orizont. Medicamentele se vor scumpi cu până la 25% din cauza deprecierii leului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/11/medicamentele.jpg)
Deprecierea rapidă a leului în raport cu euro declanșează un nou val de îngrijorări, de această dată în domeniul sănătății. Reprezentanții industriei farmaceutice trag un semnal de alarmă: medicamentele se vor scumpi semnificativ în următoarea perioadă. Primele afectate vor fi produsele aduse din import, deoarece importatorii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru aceleași cantități de medicamente.
Pacienții încep să-și facă rezerve. Medicamentele, în continuă scumpire
Astfel, se estimează că medicamentele fără prescripție medicală vor înregistra o scumpire de până la 25%, în timp ce cele eliberate pe bază de rețetă vor costa cu aproximativ 10% mai mult, începând din ianuarie 2025.
Pe fondul acestor avertismente, oamenii încep deja să reacționeze. Tot mai mulți pacienți se grăbesc să își procure medicamentele în avans. Unele persoane au declarat că au achiziționat tratamente pentru următoarele trei luni, de teama scumpirilor sau a dispariției produselor din farmacii.
Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, a explicat că mulți bolnavi care depind zilnic de medicamente riscă să fie expuși la riscuri grave. Potrivit acestuia, mulți pacienți deja se tem că nu își vor mai putea permite tratamentele vitale și iau măsuri disperate, recurgând la stocuri personale. A avertizat că, în acest context, sănătatea publică poate fi grav afectată.
Producătorii, presați de costuri, iau în calcul măsuri drastice
Producătorii de medicamente atrag atenția că nu pot susține în continuare costurile în creștere generate de deprecierea monedei naționale și solicită intervenția autorităților. Dragoș Damian, președintele PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România), a explicat că toate medicamentele sunt influențate de cursul valutar. Acesta a estimat că prețurile produselor vor crește cu 5 până la 10%, în funcție de variația euro-leu.
„Ministerul Sănătăţii, Guvernul va trebui să se gândească la o formulă de ajustare dacă cursul sare de 5-10%, poate mai mult, o ajustare la preţ pentru aceste medicamente, pe parcursul anului 2025”, a explicat oficialul.
Mai mult decât atât, Damian a atras atenția că anumite medicamente ar putea fi retrase complet de pe piață, întrucât producția lor nu va mai fi rentabilă. De asemenea, importatorii români s-ar putea confrunta cu aceeași problemă, fiind nevoiți să renunțe la aducerea în țară a unor produse esențiale.
Soluții cerute de industria farmaceutică
În fața acestui scenariu sumbru, reprezentanții industriei solicită Guvernului și Ministerului Sănătății intervenții concrete. Producătorii cer ca, în cazul în care cursul valutar depășește o marjă de 5-10%, să se introducă o formulă de ajustare a prețurilor, care să permită adaptarea tarifelor în funcție de realitățile economice.
Simona Cocoș, membru al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, a afirmat că a avut discuții cu autoritățile și că o măsură importantă ar fi indexarea prețurilor cu inflația, în special pentru produsele care costă sub 50 de lei – cele mai accesibile pentru populație. De asemenea, a cerut o reducere a taxei clawback cu 5%, susținând că această taxă continuă să fie o povară financiară majoră pentru producători.