Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve

Publicat: 11 mai 2025, 22:52, de Marian Apipie, în Agricultura , ? cititori
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve
Foto: Facebook Livada cu smochini

Fructele viitorului sunt considerate cele care se pot adapta rapid la orice tip de climă sau teren și au un bogat conținut nutritiv. În ultimii ani, numai în Dolj au fost aclimatizate peste 20 de soiuri de fructe și legume exotice, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni. Terenurile nisipoase de aici s-au dovedit propice pentru culturi precum cele de cartof dulce, kiwi, fistic sau curmale chinezești, iar recoltele au devenit tot mai însemnate. Un alt fruct însă a devenit tot mai cultivat în România.

Smochinele sunt considerate fructele viitorului, pentru că se adaptează la secetă și terenuri aride, calcaroase sau sărate, iar fructele pot fi valorificate atât proaspete, cât și deshidratate sau în conserve. Gustul este desăvârșit.

Originari din Orientul Mijlociu, de unde s-au extins cu mii de ani în urmă în zonele cu climă mediteraneană, smochinii au făcut față schimbărilor climatice și s-au adaptat tot mai bine pe măsură ce înaintăm înspre nordul continentului. Un pom fructifer are nevoie de foarte puțin pentru a rodi, e suficient să nu înghețe iarna. Smochinul este din lista de plante și pomi fructifei care au devenit în ultimii ani subiect de reconversie a culturilor. Începe să fie cultivat în zone care nu îi erau specifice.

Este motivul pentru care și în România au început culturi experimentale de smochin, care chiar rodesc, dau randament și le merge bine. Dar este și motivul pentru care un grup de universități din țări din bazinul mediteranean și-au dat recent mâna într-un proiect de cercetare care mizează pe exploatea potențialului acestui fruct trecut cumva în ultimele decenii în plan secund, scrie publicația gastronomică cibotoday.it.

Sunt considerate fructele viitorului. Smochinul se adaptează bine terenurilor uscate și dificile și combate eroziunea solului

Nici nu ar putea fi altfel, pentru că, odată dispărută problema înghețului iarna, este un pom fructifer robust, care se adaptează unor condiții de climă și teren nu foarte ofertante. Smochinul se adaptează bine terenurilor uscate și dificile și combate eroziunea solului. Are o mare capacitate de a se adapta la condiții dificile și la medii uscate, calcaroase sau saline. Rădăcinile sale pătrund adânc în sol în căutarea apei, consolidând, astfel, terenul. Rădăcina sa ocupă spațiu în pământ cel puțin cât și coroana sa.

În plus, atrage polenizatori și faună sălbatică, stimulând astfel biodiversitatea. Promite, în esență, noi oportunități economice pentru micii agricultor care exploatează terenuri reduse și dificile. De asemenea, datorită valorii sale istorice și peisagistice, smochinul poate deveni un motor pentru turismul rural.

Citește și: Greșelile de amatori care au ținut blocat un lot de autostradă ajuns la 99% grad de execuție. Ce soluție a ales CNAIR