Circa 4 milioane de români au de încasat bani de la stat, de care nu mai știu. Care este procedura
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/bani-teanc.jpg)
Circa 4 milioane de români pot fi mai bogați decât se știu, pentru că au de primit bani din acțiuni sau dividende de care au uitat, informează bizbrasov.ro. Acțiunea „Cuponiada“ de la începutul anilor 90 ar putea fi acum o sursă de venit pentru mulți dintre românii care au primit certificate de proprietate şi cupoane. Ce trebuie să facă cei care știu că au avut acţiuni primite la Cuponiadă.
Circa 4 milioane de români au de încasat bani de la stat, de care nu mai știu. În timpul procesului de privatizare în masă care a debutat în 1991, românii care au primit certificate de proprietate şi cupoane care, ulterior, s-au transformat în acţiuni, au devenit acţionari la societăţile deţinute anterior de stat. Registrul cu informaţiile legate de persoanele care deţin acţiuni primite la Cuponiadă se regăseşte la Depozitarul Central.
Conform statisticilor Depozitarului Central, circa opt milioane de persoane mai au acţiuni primite în timpul Marii Privatizări, dintre care circa jumătate sunt complet inactivi (nu şi-au ridicat dividendele / nu au solicitat informaţii despre acţiunile deţinute). Cei care ştiu că aveau acţiuni din timpul Cuponiadei şi îşi amintesc numele societăţii / societăţilor la care au primit aceste acţiuni, pot obţine de la Depozitarul Central un „sumar al poziţiilor de cont”, ceea ce reprezintă un desfăşurător cu toate acţiunile care se regăsesc pe acelaşi cod numeric personal (CNP).
Pentru a obţine acest sumar de cont trebuie depuse la Depozitarul Central (fizic, prin poştă sau prin intermediul e-mail-ului) o cerere pentru eliberarea sumarului poziţiilor de cont şi o copie a actului de identitate (documentul trebuie să fie prezentat în original, dacă documentele se predau fizic la sediul Depozitarului). Tariful pentru eliberarea sumarului de cont este de 26 de lei / solicitare, sumă ce poate fi plătită şi prin transfer bancar.
Circa 4 milioane de români au de încasat bani de la stat. Cum poate afla un român ce s-a mai întâmplat cu acțiunile sale de la Cuponiada
Dacă nu mai este sigur dacă mai are sau nu acţiuni din Cuponiadă, cel interesat poate solicita Depozitarului Central un istoric de cont, în care va primi informaţii despre schimbările care s-au produs asupra acţiunilor primite în timpul procesului de privatizare în masă.
Toate informaţiile despre acţiunile din timpul procesului de privatizare în masă se regăsesc în Secţiunea I a Depozitarului Central, care este secţiunea conturilor individuale în care instrumentele financiare sunt înregistrate direct în numele şi pe seama proprietarului şi conţine informaţii referitoare la identificarea fiecărui deţinător de acţiuni şi la acţiunile deţinute.
Acest istoric de cont oferă, în ordine cronologică, o detaliere a activităţii realizate cu acţiunile respectivului titular şi se poate obţine tot de la Depozitarul Central, în baza unei cereri de eliberare a extrasului de cont şi a unei copii a actului de identitate. Tariful solicitat pentru eliberarea istoricului de cont este de 22 de lei pentru fiecare societate la care deţine acţiuni.
Ambele documente menţionate anterior – sumarul de cont şi extrasul de cont – se pot obţine şi prin intermediul unei persoane împuternicite de către titularul de cont în baza următoarelor documente:
- procură/ împuternicire pentru ridicarea istoricului de cont/ sumarului de cont, autentificată la un notar public;
sau
- procură/ împuternicire emisă de Ambasada/ Consulatul Romaniei din alt stat (în cazul procurilor emise de un notar public sau altă autoritate competentă din alt stat, procura trebuie tradusă în limba română de un traducător autorizat a cărui semnătură e legalizată de un notar public din România);
sau
- procură/ împuternicire din partea titularului de cont semnată în faţa Directorului de Penitenciar, în cazul în care titularul de cont este o persoana fizică aflată în detenţie;
- copia actului de identitate al titularului de cont;
- actul de identitate al persoanei împuternicite.
Ce mai poți face cu acțiunile de la Cuponiada
Circa 4 milioane de români au de încasat bani de la stat, de care nu mai știu. După ce a fost aflat istoricul şi/ sau sumarul de cont, cel care deţine acţiuni poate alege să le vândă pentru a obţine valoarea în bani a acestora, să le păstreze pentru a obţine dividende sau să le cesioneze, mai exact să le doneze, unei rude sau afin.
În cazul în care doreşte să le vândă, iar compania încă mai este listată pe Bursa de Valori din Bucureşti (BVB), titularul de acţiuni poate apela la societăţi de servicii de investiţii financiare sau bănci, unde i se va deschide un cont de tranzacţionare, ce va avea ataşat un cont bancar. După ce vânzarea acţiunilor s-a efectuat, conform specificaţiilor titularului de cont legate de preţul de vânzare sau numărul de acţiuni, banii vor fi viraţi în contul bancar ataşat.
Dacă se decide să le păstreze pentru a primi dividende, titularul de cont va trebui să comunice Depozitarului Central un cont bancar în care să fie viraţi banii primiţi prin aceste dividende. Pentru încasarea dividendelor în contul bancar vor trebui depuse: un formular de colectare cod IBAN completat şi semnat, copia actului de identitate în care să fie lizibil CNP-ul – document certificat prin semnătura titularului şi menţiunea „conform cu originalul” – şi un extras de cont sau document eliberat de bancă (semnat şi ştampilat) prin care se confirmă existenţa contului pe numele deţinătorului de acţiuni, cu precizarea codului IBAN, în original.
Tariful perceput persoanelor fizice de către Depozitarul Central pentru înregistrarea codului IBAN, în vederea efectuării plăţilor viitoare este de 7,5 lei/ solicitare. În urma înregistrării acestui cod IBAN la Depozitar, titularul de cont poate solicita şi încasarea dividendelor acumulate anterior, dacă există şi dacă dreptul lor de revendicare nu s-a prescris.
Depozitarul Central nu poate înregistra transferuri ca urmare a unui act cu titlu oneros sau gratuit încheiat între soţi
Având în vedere că soţii nu sunt rude sau afini, Depozitarul Central nu poate înregistra transferuri ca urmare a unui act cu titlu oneros sau gratuit încheiat între soţi.
Documentele necesare pentru un astfel de transfer de proprietate asupra acţiunilor sunt:
- cererea uneia din părţile implicate în tranzacţie sau a mandatarului acestora pentru efectuarea transferului;
- actele de identitate ale părţilor implicate în tranzacţie şi/sau ale mandatarilor acestora;
- actul translativ de proprietate autentificat de un notar public şi, după caz, actele doveditoare ale gradului de rudenie;
- declaraţia părţilor implicate din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor referitoare la faptul că niciuna dintre părţile implicate în tranzacție nu este sau, ca rezultat al unei astfel de tranzacţii, nu devine acţionar semnificativ, iar volumul cumulat al acestor tranzacţii nu depăşeşte într-o perioadă de 12 luni 1% din numărul totalul al acţiunilor societăţii;
- dovada achitării tarifului aferent operațiunii de transfer direct.
Deoarece tariful pentru astfel de transferuri este diferenţiat în funcţie de valoarea actiunilor transferate, pentru a afla contravaloarea tarifului ce trebuie achitat, Depozitarul Central recomandă, în acest caz, apelarea departamentului de relaţii cu clienţii, la numărul de telefon 021.408.58.00.
Notă: Din 1994 şi până în prezent, multe dintre companiile incluse în procesul de privatizare în masă fie s-au delistat (acţiunile lor nu se mai tranzacţionează la BVB), fie au fost desfiinţate/ închise, fie s-au vândut / au fost preluate. Pentru a afla exact ce s-a întâmplat cu societatea respectivă, vă recomandăm să vă informaţi din sursele avute la dispoziţie pe internet.