Este oficial: căsătoria te poate „ajuta” să devii dement mai repede

Publicat: 11 mai 2025, 15:21, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Este oficial: căsătoria te poate „ajuta” să devii dement mai repede
sursa foto: Farmacia Catena

Experții au relatat, prin intermediul unui nou studiu, modul în care căsătoria poate crește riscul de demență. Cercetătorii americani susțin persoanele înaintate în vârstă care au divorțat, sau care nu au fost căsătorite niciodată, au șanse mai mici de a deveni demente, comparativ cu cele care sunt într-un mariaj. 

Motivul care crește demența: căsătoria

Studiul a urmărit peste 24.000 de oameni care nu sufereau de demență la început, monitorizându-le starea de sănătate timp de 18 ani. Un procent de aproximativ 22% dintre persoanele căsătorite au dezvoltat boala. Pe de cealaltă parte, doar 13% dintre cuplurile divorțate s-au ales cu demență.

„Chiar și după luarea în considerare a vârstei, a problemelor de sănătate, a stilului de viață și a riscurilor genetice, rezultatele au rămas aceleași”, a scris Hashem Al-Ghaili, science communicator, pe contul său de Instagram.

De asemenea, experții au descoperit persoanele necăsătorite au un risc mai scăzut de a dezvolta boala Alzheimer și demență cu corpi Lewy. Cu toate acestea, mariajul nu părea afecteze alte tipuri de demență, precum cea vasculară.

Totuși, este interesant faptul cei care nu dețin o căsnicie au o probabilitate mai mică de a se confrunta cu astfel de probleme.

Vezi și: Banii, principalul motiv pentru divorț în România. Cum au ajuns să fie peste infidelitate și lipsa comunicării

Mariajul, bun sau nu pentru creier?

Descoperirile pun la îndoială convingerea îndelungată că mariajul ajută întotdeauna la protejarea sănătății creierului. Din alte cercetări, a reieșit s-ar putea nu fie căsătoria problema. De vină ar putea fi puterea conexiunilor sociale ale unor persoane. Aceasta ar fi principala cauză care ar putea duce spre afecțiuni ale creierului.

Un studiu din 2022, publicat în Frontiers in Aging Neuroscience, a concluzionat ceva de-a dreptul uluitor. Persoanele cu conexiuni sociale puternice aveau o sănătate cognitivă mai bună și un risc mai mic de demență. Asta înseamnă persoanele căsătorite pot fi ajutate ofere o protecție pentru sănătatea creierului. Prin conexiuni emoționale și menținerea unei activități sociale, își pot păstra creierul sănătos, chiar dacă mariajul nu garantează acest fapt.