Top 3 cele mai dificile limbi din lume
Cea mai dificilă limbă de învățat este mandarina, vorbită de peste un miliard de oameni. Această limbă este comună în sud-vestul și nordul Chinei și este folosită și de chinezii care locuiesc în străinătate, conform Word Tips.
Principalele provocări în învățarea limbii mandarine sunt următoarele:
- Nu are un alfabet standardizat – este alcătuit din caractere care sunt fraze sau cuvinte, iar aceste caractere trebuie memorate (se crede că există peste 3 mii de caractere în chineză și trebuie cunoscute).
- Mandarina este tonală – tonul și intonația pe care o persoană le folosește în timpul unei conversații vor determina sensul a ceea ce se spune.
A doua cea mai dificilă este araba. Este folosit în Africa de Nord, Peninsula Arabică și Orientul Mijlociu. Numărul vorbitorilor este de aproximativ 300 de milioane de oameni. Nu e de mirare că unii oameni cred că este cea mai dificilă limbă din lume.
Araba are o serie de caracteristici interesante – trebuie să scrii de la dreapta la stânga; semnele de punctuație sunt scrise în direcția opusă – adică de la stânga la dreapta; alfabetul este alcătuit din litere care au o dispunere complexă. Există mici diferențe în ortografia unor litere, cum ar fi amplasarea punctelor.
- Există trei alfabete – kanji (caractere complexe), katakana (necesar pentru interacțiuni) și hiragana (pentru cuvinte pur japoneze). În viața de zi cu zi, aceste alfabete se încurcă. Se crede că japonezii folosesc între 2.000 și 3.000 de caractere.
- În japoneză, există multe sufixe de numărare diferite pe care trebuie să le utilizați în funcție de ceea ce trebuie exact numărat.
Una din limbile vorbite în România este în top 5 cele mai dificile limbi
Dar și alte limbi ale lumii sunt considerate dificile. Acestea includ:
Georgiana, vorbită de aproximativ 10 milioane de oameni. Are un alfabet unic, cu litere ondulate, greu de scris, pronunția este dificil de învățat, deoarece are doar 5 vocale, iar cuvintele cu mai multe consoane la început sunt comune.
Maghiara vorbită și de o parte din cetățenii României este, de asemenea, considerată foarte dificilă, având peste 10 milioane de vorbitori. Are 18 cazuri gramaticale. O altă trăsătură distinctivă a limbii maghiare este următoarea: baza sa este procesul de aglutinare – combinarea morfemelor (în gramatică, un morfem este o parte semnificativă a unui cuvânt, adică un sufix, o rădăcină sau un prefix), ceea ce face ca multe cuvinte să fie complexe și lungi.
Finlandeza , vorbită de aproximativ 5 milioane de oameni, are cuvinte neobișnuit de lungi și 15 cazuri.
Oamenii se întreabă adesea care limbă este mai dificilă – rusa sau ucraineana (aproximativ 40 de milioane de vorbitori nativi). Ucraineana, vorbită și în Bucovina și Maramureș a ocupat locul 7 în clasament. În special, are mai multe cazuri decât rusa (există șase în rusă) și alternanțe, și există multe reguli eufonice (eufonie din greacă – melodie) care afectează alegerea conjuncțiilor și prepozițiilor.
Nu este ușor de spus unde se clasează limba rusă în ceea ce privește dificultatea – clasamente diferite îi atribuie locuri diferite. Cu siguranță nu poate fi numit simplă, deoarece are, printre altele, există un număr mare de reguli de ortografie care contrazic pronunția și excepții de la reguli, iar cuvintele au un număr mare de forme. Este demn de remarcat faptul că, începând cu 2022, peste 250 de milioane de oameni din întreaga lume vorbeau limba rusă.