Șoc pentru justiția din România! Președintele SUA, Donald Trump, dat în judecată; Udrea și Băsescu, citați într-un proces-bombă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Design-fara-titlu.jpg)
Pe masa Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța a fost înregistrat un dosar care a cutremurat justiția din România, în care președintele SUA, Donald Trump, apare în calitate de pârât, alături de nume grele din politica și diplomația internaționale. Documentul are ca obiect anularea actului administrativ Decizia nr. 1819 și include peste 100 de pârâți, printre care și Elena Udrea, respectiv Traian Băsescu.
Trump, Băsescu și Udrea, pârâți în același dosar
Cetățeanul Mouhamed Soubhi Jbili a inițiat un dosar care include nume grele ale politicii internaționale. Nu mai puțin de 117 pârâți apar în document, printre care se numără și fostul președinte al României, Traian Băsescu, fostul ministru Elena Udrea, precum și Partidul Mișcarea Populară, formațiune fondată de aceștia.
Lista pârâților este de-a dreptul șocantă, întrucât cuprinde instituții guvernamentale internaționale și românești, dar și entități din întreaga lume. Vorbim despre: McDonald’s România, Ministerele Sănătății din SUA, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Rusia, Israel și Franța, Comisia Europeană, Biserica Evanghelică din Germania.
Totodată, în dosar se regăsește și numele real al regretatului Papa Francisc, Jorge Mario Bergoglio. FBI, mai multe ambasade, băncile internaționale și companiile farmaceutice au apărut, de asemenea pe lista neagră a bărbatului.
Jbili a scris istorie în lume
Reclamantul a dat în judecată aproximativ jumătate din Terra. Acesta susține că actul administrativ în cauză i-a provocat o serie de prejudicii. Astfel, el încearcă să demonstreze, prin această acțiune colosală, implicarea directă sau indirectă a tuturor celor enumerați, chiar dacă unii nu mai sunt printre noi.
Deși demersul juridic pare desprins dintr-un scenariu de film, instanțele române au fost nevoite să-l înregistreze conform procedurii legale. Totuși, primele reacții ale tribunalelor din Capitală au fost rezervate. Unele instanțe au anulat cererea, altele au declinat competența, iar recursurile au fost respinse pe bandă rulantă.
Dacă dosarul va fi respins definitiv sau dacă Jbili va obține o judecată de fond rămâne de văzut.
Ce spune Decizia nr. 1819
Şedinţa publică din data de 30 martie 2023
Asupra recursului de faţă;
Din examinarea lucrărilor din dosar, constată următoarele:
I. Circumstanţele cauzei
1. Obiectul cererii de chemare în judecată
Prin cererea înregistrată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti – secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, la data de 21.04.2021, sub nr. x/2021, reclamanta A. S.A, în contradictoriu cu pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor, a formulat contestaţie împotriva Deciziei FGA nr. 26001/30.03.2021, prin care a solicitat: anularea în parte a deciziei contestate ca fiind netemeinică şi nelegală; obligarea intimatului FGA la plata sumelor de 476,79 RON reprezentând penalităţi de întârziere şi 81,58 RON reprezentând cheltuieli de judecată acordate prin sentinţa civilă nr. 12939/2014 pronunţată de Judecătoria Craiova în dosarul nr. x/2014; obligarea intimatului FGA la plata cheltuielilor de judecată.
2. Hotărârea instanţei de fond
Prin sentinţa civilă nr. 1485 din 22 octombrie 2021, Curtea de Apel Bucureşti – secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a respins acţiunea privind pe reclamanta A. S.A., în contradictoriu cu pârâtul Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ca neîntemeiată.
3. Calea de atac exercitată în cauză