AI-ul îți știe vârsta biologică și starea de sănătate dintr-un singur selfie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/facial-recognition-software-scaled.jpg)
O echipă de cercetători din Boston a creat un algoritm capabil să estimeze vârsta biologică a unei persoane doar pe baza unui selfie. Tehnologia, aflată încă în fază de testare, ar putea deveni un instrument important în luarea deciziilor medicale.
Cum funcționează FaceAge și de ce contează vârsta biologică
Noul sistem, denumit FaceAge, a fost dezvoltat de specialiștii de la Mass General Brigham, scrie The Washington Post. Scopul său este de a determina vârsta biologică a unei persoane, adică starea reală a sănătății, nu anii din buletin.
Algoritmul a fost antrenat cu peste 59.000 de fotografii, majoritatea provenind de pe internet, inclusiv din baze de date publice precum IMDb și Wikipedia. Într-un test aplicat asupra a 6.200 de pacienți bolnavi de cancer, FaceAge a estimat că aceștia arătau, în medie, cu 5 ani mai „bătrâni” din punct de vedere biologic decât vârsta lor reală. Mai mult, pacienții ale căror fețe păreau mai îmbătrânite aveau șanse mai mici de supraviețuire.
AI-ul poate ajuta medicii
Studiul a arătat că medicii pot greși în evaluarea speranței de viață atunci când se bazează doar pe o fotografie. În cadrul unui experiment, atunci când aveau doar poza pacientului, doctorii preziceau corect șansele de supraviețuire în 61% din cazuri. Dacă aveau acces și la fișa medicală, acuratețea creștea la 74%. Cu ajutorul FaceAge, aceasta a ajuns la 80%.
Cercetătorii spun că AI-ul nu ar trebui să înlocuiască experiența medicală, ci să o completeze cu o evaluare obiectivă. Un exemplu real, prezentat în studiu, este al unui pacient de 86 de ani, diagnosticat cu cancer pulmonar. Pentru că arăta mai tânăr, medicul a decis să trateze cancerul într-un mod mai agresiv. Acum, la patru ani după eveniment, algoritmul FaceAge i-a estimat vârsta biologică la sub 76 de ani. Însă pacientul este în vârstă de 90 de ani și are o stare de sănătate stabilă.
FaceAge nu este încă gata pentru a fi folosit în spitale. În prezent, cercetătorii lucrează la testarea sa pe alte tipuri de boli. De asemenea, tehnologia trebuie să învețe să facă față variabilelor precum lumina, machiajul, operațiile estetice sau culoarea pielii pacienților.
Experții avertizează că, odată aprobată utilizarea acestui tip de AI, vom avea nevoie de reguli clare de etică. Altfel, există riscul ca acesta să fie folosit în mod abuziv de companiile de asigurări, sau de către angajatori.