Oamenii lui Umbrărescu, plătiți mai bine ca în Occident. Așa a reușit să convingă românii să revină acasă din străinătate
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/04/dorinel-umbrarescu-autostrada.jpg)
Umbrărescu oferă salarii mai mari ca în ţările din Occident, fapt ce i-a determinat pe unii români să revină în ţară şi să lucreze la drumurile construite de compania acestuia.
Umbrărescu, cele mai multe drumuri în lucru
Dorinel Umbrărescu, cunoscut drept „regele asfaltului”, a devenit un simbol al infrastructurii românești prin rapiditatea cu care construiește autostrăzi și prin capacitatea sa de a atrage forță de muncă de calitate. Succesul său în domeniul construcțiilor de drumuri este incontestabil, iar UMB Group – compania pe care o conduce – gestionează în prezent aproximativ 80% din autostrăzile finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Peste 350 de kilometri de autostradă sunt în lucru, inclusiv pe sectoare importante ale A1, A3, A7 și A8.
Unul dintre elementele-cheie care au stat la baza acestui succes este politica salarială atractivă, gândită special pentru a readuce acasă românii plecați la muncă în străinătate, notează Bugetul.ro. Mulți dintre angajații UMB vin din Spania, Italia sau Marea Britanie, atrași de salarii nete care pot ajunge până la 10.000 de lei pe lună. Beneficiile oferite, inclusiv contracte legale, zile libere și condiții de muncă bune, au fost decisive pentru mulți români care și-au dorit să se întoarcă în țară.
Se spune chiar că unii dintre șoferii și muncitorii lui Umbrărescu câștigă mai mult decât primarii sau prefecții din județele în care se lucrează la infrastructură. Pe lângă românii întorși din diaspora, echipele UMB includ și muncitori străini, toți motivați de nivelul ridicat al salariilor și de profesionalismul lucrărilor.
- De menţionat este că aceşti muncitori petrec până la 14 ore pe zi, pe şantier, unde trebuie să facă faţă unui ritm de muncă „draconic”. Totodată, ei sunt monitorizaţi strict, iar mulţi cedează fizic şi ajung la spital.
Totuși, în ultimele săptămâni, au apărut semnale de alarmă. Mai mulți angajați s-au plâns pe rețelele de socializare că nu și-au mai primit la timp salariile. Pe pagina „Drum Expres Focșani-Brăila-Constanța” au fost publicate discuții în care muncitorii afirmă că plățile au fost sistate și că întreaga activitate financiară a fost blocată, inclusiv comenzile și diurnele. În unele cazuri, muncitorii ar fi fost trimiși în vacanță forțată mai devreme, pe termen nedeterminat, deși inițial pauza trebuia să fie de doar o săptămână.
În mod normal, salariile se achitau pe 15 ale lunii pentru munca din luna precedentă. Acum, temerile că banii nu vor mai fi virați sau că vor întârzia semnificativ creează o stare de incertitudine în rândul angajaților. Deocamdată, conducerea companiei nu a oferit un punct oficial de vedere în legătură cu aceste probleme.