CJUE, decizie în scandalul vaccinilor anti-COVID: Ursula von der Leyen şi Comisia Europeană au ascuns ilegal SMS-urile despre Pfizer

Publicat: 14 mai 2025, 12:49, de Ionut Jifcu, în Internațional , ? cititori
CJUE, decizie în scandalul vaccinilor anti-COVID: Ursula von der Leyen şi Comisia Europeană au ascuns ilegal SMS-urile despre Pfizer
Foto: delfi.lt

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a dat o lovitură dură Comisiei Europene, printr-o decizie istorică ce vizează transparența în gestionarea pandemiei de COVID-19. Instanța supremă a UE a anulat refuzul Comisiei de a oferi acces publicației The New York Timesla mesajele text schimbate între Ursula von der Leyen, președinta Comisiei, și Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, în legătură cu achiziția vaccinurilor anti-COVID, relatează Euronews.

Disputa a început în 2021, când jurnaliștii New York Timesau aflat, în urma unor interviuri cu Bourla, că între el și von der Leyen au existat schimburi directe de mesaje text în perioada negocierii contractelor privind vaccinurile. Publicația a cerut accesul la aceste comunicări, însă Comisia Europeană a refuzat, susținând că nu deține respectivele mesaje.

CJUE a respins argumentele Comisiei, afirmând că aceasta „nu a oferit o explicație plauzibilă pentru a justifica neposesia documentelor solicitate”. Instanța a subliniat că Executivul european nu poate pur și simplu să pretindă că nu deține documentele, ci trebuie să furnizeze o justificare credibilă, inteligibilă atât pentru public, cât și pentru instanță.

Judecătorii au remarcat că The New York Times a prezentat dovezi solide privind existența SMS-urilor, iar Comisia nu a clarificat dacă acestea au fost șterse – și, dacă da, dacă ștergerea a fost una automată sau deliberată.

Această decizie pune într-o lumină problematică modul în care au fost purtate negocierile între UE și companiile farmaceutice în timpul crizei sanitare, mai ales în contextul în care contractele cu Pfizer s-au ridicat la zeci de miliarde de euro și au fost deseori criticate pentru lipsa lor de transparență.

Comisia Europeană are acum la dispoziție două luni pentru a contesta decizia CJUE.