Foamete provocată de mucegai într-o țară din Europa. Peste un milion de oameni au murit
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-21.png)
Cu mult timp în urmă, într-o țară din Europa au murit peste un milion de oameni din cauza foametei provocate de mucegai. Recolta de cartofi a fost distrusă, ceea ce a dus spre decesul a peste un milion de persoane care locuiau în Irlanda.
Foamete provocată de mucegai
În 1845, Irlanda s-a confruntat cu o criză în ceea ce privește alimentația. Aproape toată recolta de cartofi a fost distrusă, evenimentul fiind numit drept „Marea Foamete”. Din cauza unui mucegai numit Phytophthora infestans, leguma nu s-a mai dezvoltat, iar țara a traversat un dezastru alimentar uriaș.
Următorii șapte ani au fost foarte grei, întrucât mucegaiul a distrus aproape trei sferturi din cantitatea de cartofi. Se spune că mai mult de un milion de irlandezi și-au pierdut viața din cauza foametei. Cartofii erau principala sursă de hrană a celor aflați în impas, în special în sezonul rece. Astfel, lipsa acestei legume a condus spre consecințe de-a dreptul devastatoare.
Momentele desprinse parcă dintr-un film horror au luat sfârșit în 1852. Cu toate acestea, aproape încă un milion de locuitori au plecat din Irlanda din cauza lipsei resurselor de hrană, relatează Shtu.
Vezi și: Țara care se prăbușește: Război și foamete într-o criză umanitară fără precedent
Cine a fost găsit vinovat pentru „Marea Foamete”
Cei din clasele sociale sărace nu își mai permiteau să cumpere cartofi, iar fermierii locali nu mai produceau suficientă hrană. Din acest motiv, s-a ajuns la prețuri uriașe. Din cauza bolilor cauzate de malnutriție, mulți au murit în acea perioadă.
Mazărea, fasolea, mierea și iepurii erau în continuare exportate din Irlanda în 1847, deși mediul rural era foarte afectat de foamete. Culturile de cartofi și-au revenit abia după șapte ani, potrivit istoricilor.
Marea Foamete din Irlanda a fost o perioadă foarte dificilă. De-a lungul timpului, a fost foarte dezbătută, în încercarea de a afla cine a fost principalul vinovat. S-a ajuns la concluzia că situația nu a fost gestionată așa cum ar fi trebuit de către Guvernul britanic.