Avertisment dur al investitorilor occidentali: Credibilitatea economică a României se prăbușește
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/romania-criza-economica-harta.png)
Camerele de comerț ale principalelor economii occidentale prezente în România, inclusiv cele ale Statelor Unite, Regatului Unit și Germaniei, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce descriu ca fiind o deteriorare rapidă a climatului investițional și a credibilității economiei românești, a doua ca mărime din Europa Centrală.
Avertismentul vine în contextul unei instabilități politice accentuate, generate de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, ceea ce a condus la destrămarea coaliției pro-occidentale aflate la guvernare. Evoluțiile recente sporesc temerile privind capacitatea României de a-și gestiona dezechilibrele fiscale și de a evita retrogradarea ratingului de țară din categoria „investment grade”, scrie Reuters.
Presiuni asupra leului și a pieței de obligațiuni
În ultimele zile, moneda națională a suferit o depreciere abruptă, iar titlurile de stat în lei au fost vândute masiv de către investitori, pe fondul incertitudinilor legate de cum va reuși România să reducă cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană. Conform datelor oficiale, deficitul bugetar a urcat anul trecut la 9,3% din PIB, aproape dublu față de ținta asumată de Guvern.
Comisia Europeană a transmis agenției Reuters că menține un dialog strâns cu autoritățile de la București pentru a se asigura că sunt luate măsuri suplimentare care să respecte planul de corecție bugetară transmis la finalul anului trecut. „Acest lucru ar putea, pe termen mediu, să pună finanțele publice ale României pe o traiectorie sustenabilă”, a declarat executivul european.
Riscuri pentru parcursul euro-atlantic
Opt asociații ale investitorilor și camere de comerț au subliniat, într-o declarație comună, necesitatea unor decizii politice coerente și previzibile, esențiale pentru menținerea parcursului euro-atlantic al României. „Sectorul de afaceri reprezentat de organizațiile noastre evidențiază degradarea accelerată a mediului de afaceri și erodarea credibilității României”, se arată în comunicat.
Tensiunile sunt amplificate de apropierea turului doi al alegerilor prezidențiale, programat pentru duminică, unde sondajele arată o competiție strânsă între George Simion și primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan.
Blocaje în calendarul fiscal și politic
„Calendarele fiscal și politic nu sunt aliniate”, se arată într-o analiză a Bank of America. Comisia Europeană așteaptă un nou plan bugetar cel târziu la începutul lunii iulie, în timp ce formarea guvernului ar putea avea loc mai târziu, ceea ce ar putea genera, în iunie-iulie, titluri negative legate de fondurile europene.
Președintele celei mai mari organizații a investitorilor din România a declarat pentru Reuters că adâncirea crizei politice crește riscul intrării țării în recesiune.