Ziua Bujorului, Floarea Națională a României

Publicat: 15 mai 2025, 12:12, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Ziua Bujorului, Floarea Națională a României
sursa foto: Regia Națională a Pădurarilor - Romsilva

Floarea Națională a României este sărbătorită astăzi, aşa cum se întâmplă anual în data de 15 mai, de doi ani încoace. Ziua Bujorului a apărut după ce fostul președinte Klaus Iohannis a promulgat legea prin care floarea a fost numită simbol al țării. 

15 mai – Ziua Bujorului

În toamna lui 2022, fostul președinte al României, Klaus Iohannis, a semnat legea prin care bujorul este declarat Floare Națională a României. Astfel, Ziua Bujorului este marcată anual prin organizarea unul Festival. Evenimentul este unul horticol care presupune expunerea unor aranjamente ornamentale cu diferite specii de bujor.

Din Banat și până în Dobrogea cresc spontan cinci specii de bujor în rezervații naturale protejate prin lege. Mai multe regiuni din țară sărbătoresc anual Ziua Bujorului, prin festivaluri.

Vezi și: Planta ocrotită de lege, cultivată de un străin în România. Un singur fir se vinde cu 20 de lei

Locuri în care poți vedea plantații de bujori

Una dintre cele mai cunoscute rezervații de bujori sălbatici din România este cea din județul Mureș. Lângă Zau de Câmpie puteți vedea peisaje spectaculoase, iar locul este numai bun pentru niște poze.

Floarea care reprezintă România crește și în Dobrogea, pe Dealul Consul, dar și în câteva locuri din Muntenia.

Bujorul românesc a fost descoperit și în Pădurea Troianu din județul Teleorman. De asemenea, rezervația din Munții Macinului, pe dealul Consul, e consemnată științific încă din anul 1927. Asta ne arată cât de importantă la nivelul culturii urbane este această floare pentru țara noastră.

Dacă vreți faceți o excursie la una dintre plantații comerciale de bujori puteți merge la Moțăței, județul Dolj.  Aici se află cea mai mare plantație de bujori din țară, întinsă pe 13 hectare. Sunt cultivate 35 de soiuri, iar florile sunt exportate în țări precum Olanda, Franța și Austria. Investiția inițială a fost de aproximativ 100.000 de euro pe hectar. În România, un fir de bujor de aici se vinde la 20 de lei.