Orașul din mine, în care populația trăiește în subteran
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Coober-Pedy-booking-com.jpg)
La prima vedere, Coober Pedy, un mic oraș din sudul Australiei pare un loc părăsit, cu dealuri de nisip și praf roz. Dar dedesubt se ascunde o comunitate activă, unde casele, magazinele, restaurantele și chiar bisericile se află în interiorul unor foste mine de opal. Majoritatea celor peste 2.500 de locuitori trăiesc sub pământ, în orașul din mine.
Orașul din mine a apărut ca urmare a încălzirii globale
Viața în subteran poate părea o alegere neobișnuită, dar este o soluție practică, scrie BBC. Temperaturile în acea zonă din sudul Australiei pot depăși 50°C pe timpul verii. Însă la patru metri adâncime, temperatura rămâne constantă indiferent de sezon, fiind în jur de 23°C. Asta înseamnă că nu e nevoie de aer condiționat sau de sisteme costisitoare de încălzire. Deși electricitatea orașului provine în proporție de 70% din surse regenerabile, consumul mare, necesar pentru răcirea locuințelor de la suprafață, este greu de susținut financiar.
Casele, numite „dugouts”, sunt săpate în gresie moale, ușor de modelat. Majoritatea sunt extinse în interiorul unor foste mine de opal. În trecut, oamenii foloseau târnăcoape, lopeți sau chiar explozibili, pentru a săpa locuințele. În ziua de azi, însă, există mașini de forat speciale.
Pe lângă temperatura constantă, un alt beneficiu este că spațiile se pot extinde cu ușurință. În plus, locuințele de sub pământ sunt mai silențioase, mai întunecoase și chiar protejate de insecte. Nu există poluare fonică, nici lumină artificială care să tulbure somnul.
Orașul din mine oferă vizitatorilor ocazia de a experimenta viața sub pământ, punând la dispoziție mai multe hoteluri. Acestea sunt dotate cu toate facilitățile vieții moderne.
Pe viitor, modelul s-ar putea extinde la nivel global
Coober Pedy nu este singurul oraș din lume construit în subteran. Pe fondul schimbărilor climatice, viața în subteran devine o opțiune serioasă pentru multe zone afectate de valuri de căldură.
În China, în orașul Chongqing, oamenii au început să se adăpostească de caniculă mutându-se în buncăre antiaeriene din al Doilea Război Mondial.
În Turcia, vechea regiune Cappadocia e celebră pentru orașele subterane săpate în stâncă, care oferă temperaturi constante de 13°C, indiferent de vremea de afară.
Un alt exemplu este satul Matmata, din sudul Tunisiei. Acesta este locuit de secole de berberi care trăiesc în case troglodite, săpate direct în solul argilos. Aceste locuințe subterane sunt organizate în jurul unor curți circulare.
Deși par desprinse din filme SF, pe măsură ce temperaturile globale cresc iar criza energetică se adâncește, modelul acestor orașe subterane ar putea fi adoptat tot mai frecvent, la nivel global.