Cine este primul român care a votat la turul 2 al prezidenţialelor. Ce prezenţă este la urne
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/vot-noua-zeelanda.jpg)
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România a debutat oficial în străinătate joi, la ora 22.00 (ora României), cu deschiderea secției de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Primul român care și-a exprimat votul în acest tur este un Business Intelligence Analyst stabilit de opt ani în această țară, mai exact din 2017.
Primul român care a votat în turu 2
Românul, al cărui nume nu a fost încă făcut public, a deschis simbolic procesul de votare pentru diaspora. La o oră de la deschiderea secției, alți cinci cetățeni români se prezentaseră deja la urne în Auckland, semn că interesul pentru scrutin rămâne activ în rândul comunității din Noua Zeelandă, chiar dacă în număr restrâns la primele ore.
În turul întâi, desfășurat pe 4 mai, la aceeași secție din Auckland și-au exprimat dreptul de vot 168 de români. Candidatul Nicușor Dan a obținut cel mai mare număr de voturi – 115, ceea ce a reprezentat 68,45% din total. Pe locul doi s-a clasat George Simion, cu 15 voturi (18,33%), urmat de Crin Antonescu (14 voturi, 8,33%). Elena Lasconi a primit 11 voturi, iar Victor Ponta – 9. Candidații Cristian Terheş, Lavinia Şandru, Sebastian Popescu și John-Ion Banu-Muscel au primit câte un vot.
Pentru turul al doilea al prezidențialelor, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 965 de secții de votare în străinătate, cu 15 mai multe decât la alegerile din 2024. Astfel, cele mai multe secții de votare sunt în Italia (și Malta) – 161 de secții, Spania – 147 secții, Marea Britanie – 108 secții, Germania – 88 secții, Franța (și Principatul Monaco) – 69 secții, Republica Moldova – 64 secții, SUA – 50 secții, Belgia – 29 secții, Olanda – 23 secții.
„Ministerul Afacerilor Externe reamintește că la alegerile prezidențiale pot vota la secțiile organizate în afara țării străinătate toți cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de autoritățile române și aflat în perioada de valabilitate.“, transmite Minsiterul Afacerilor Externe.
Procesul electoral în diaspora se va încheia duminică, cel târziu la ora 21:00 (ora României), indiferent de fusul orar local.
Până la transmiterea acestei ştiri, peste 3.500 de persoane votaseră în diaspora, pentru turul 2. Dintre acestea.3.139 au votat prin corespondenţă.