Ţara din UE aleasă de americani pentru a construi o fabrică nouă de materiale pentru baterii, în valoare de 1,3 miliarde de dolari
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/ascend-products.webp)
Polonia a fost aleasă de compania americană Ascend Elements pentru a găzdui una dintre cele mai ambițioase investiții în industria materialelor pentru baterii din Europa: o fabrică în valoare de 1,25 miliarde de dolari, destinată producerii de componente esențiale pentru bateriile litiu-ion.
Fabrică pentru baterii
Anunțul marchează un pas semnificativ în strategia Uniunii Europene de a deveni independentă de furnizorii asiatici în ceea ce privește lanțul de aprovizionare pentru vehiculele electrice, potrivit Notes from Poland.
Instalația va fi construită în sud-vestul Poloniei, cel mai probabil în zona economică specială Wałbrzych, și va beneficia de o subvenție guvernamentală de 320 de milioane de dolari – una dintre cele mai mari acordate vreodată de autoritățile poloneze. Fondurile provin din Cadrul Temporar de Criză și Tranziție al UE, care sprijină proiectele ce contribuie la tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Fabrica va produce material catodic activ precursor (pCAM), o componentă-cheie pentru bateriile folosite în mașinile electrice, telefoane mobile și alte echipamente electronice. Ascend Elements va implementa tehnologia sa inovatoare Hydro-to-Cathode, mai ecologică decât metodele tradiționale de reciclare a bateriilor. Proiectul va fi dezvoltat în două etape și este de așteptat să creeze peste 200 de locuri de muncă, producția fiind programată să înceapă în 2028.
Compania americană este deja activă în Polonia, printr-un joint venture cu Elemental Strategic Metals, și deține o unitate de reciclare a bateriilor în Zawiercie. Vicepreședintele Ascend Elements, Tomasz Poznar, a subliniat că această investiție va contribui la reducerea dependenței Europei de Asia pentru rafinarea materialelor esențiale.
Totodată, el a atras atenția asupra provocărilor din Polonia, inclusiv costurile ridicate ale energiei și accesul limitat la electricitate verde, aspecte ce ar putea afecta dezvoltarea industriei electromobilității. Deși Polonia rămâne dependentă de cărbune, luna trecută, pentru prima dată, ponderea acestuia în producția națională de energie a scăzut sub 50%.