Femeie în moarte cerebrală, ţinută în viaţă ca să nască

Publicat: 16 mai 2025, 13:01, de Ionut Jifcu, în Sănătate , ? cititori
Femeie în moarte cerebrală, ţinută în viaţă ca să nască
sursa foto: Antena 3 CNN

O poveste dramatică și controversată zguduie opinia publică din Statele Unite. Adriana Smith, o tânără de 30 de ani din statul american Georgia, aflată în moarte cerebrală, este menținută artificial în viață pentru a duce la termen sarcina. Cazul a devenit emblematic pentru dezbaterea aprinsă privind legislația anti-avort din acest stat.

Femeia est eîn moarte cerebrală

Adriana, asistentă medicală la Spitalul Universitar Emory, era însărcinată în nouă săptămâni când a început să acuze dureri de cap severe, relatează Antena 3 CNN.  Mama ei, April Newkirk, a povestit cu durere că fiica sa s-a prezentat la spital, unde i s-au administrat medicamente, dar fără investigații amănunțite. A doua zi, partenerul Adrianei a observat simptome alarmante, iar tânăra a fost transportată de urgență la alt spital, unde i s-a descoperit prezența cheagurilor de sânge în creier. Din păcate, era prea târziu – medicii au declarat moartea cerebrală.

În ciuda acestei tragedii, Adriana este ținută în viață cu ajutorul aparatelor, deoarece în Georgia avortul este interzis odată cu detectarea bătăilor inimii fetale – adesea încă din săptămâna a șasea de sarcină. Legea, care nu prevede excepții pentru cazuri de moarte cerebrală, i-a exclus complet pe membrii familiei din decizie. Mama tinerei susține că medicii „au aplicat legea după bunul plac”, fără a le permite celor apropiați să decidă soarta fiicei lor.

Bebelușul nenăscut se află acum în săptămâna 21 de sarcină, însă prognosticul este incert. Conform medicilor, copilul riscă grave probleme de sănătate – inclusiv orbire, paralizie sau dizabilități cognitive – din cauza lipsei funcțiilor vitale ale mamei.

„Este o tortură pentru mine să vin zilnic și să-mi văd fiica respirând cu ajutorul unui ventilator, când ea nu mai este acolo”, a declarat, printre lacrimi, April Newkirk. „Nu spun că am fi ales să întrerupem sarcina, dar cred că ar fi trebuit să avem de ales.”

Cazul ridică întrebări esențiale despre limitele morale și juridice ale legislației anti-avort, despre drepturile familiei în astfel de tragedii și despre modul în care societatea tratează viața – atât a celor nenăscuți, cât și a celor care nu mai pot vorbi pentru ei înșiși.