Sindromul morții subite la sugari apare tot mai des
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/bebelusi-freepik-scaled.jpg)
Medicii pediatri avertizează că tot mai mulți bebeluși aparent sănătoși își pierd viața în timpul somnului. Sindromul morții subite este considerat principala cauză de deces la sugarii între o lună și un an. Deși nu se cunoaște cauza exactă a acestor decese, specialiștii recomandă o serie de măsuri simple care pot reduce riscul.
Sindromul morții subite apare tot mai frecvent
Cel mai îngrijorător este faptul că acest sindrom nu are, în prezent, o cauză dovedită. Moartea survine brusc, în timpul somnului, și nu poate fi explicată prin alte boli sau probleme medicale, nici măcar după o autopsie completă. De aceea, Sindromul morții subite este considerat un diagnostic de excludere, potrivit MedicalXpress. Cu alte cuvinte, este pus după ce se exclude orice altă posibilă cauză a decesului.
Totuși, cercetările au identificat anumiți factori care cresc riscul deceselor în timpul somnului. Unul dintre cei mai importanți este modul și locul în care doarme copilul. De exemplu, bebelușii care dorm pe burtă, împart patul cu adulți sau sunt înconjurați de perne, pături, sau jucării din pluș, sunt mai expuși riscului.
Cum poate fi redus riscul
Medicii recomandă respectarea regulii „SSP” a somnului sigur: copilul să doarmă singur, pe spate, într-un pătuț. Acest lucru înseamnă că bebelușul nu ar trebui să împartă patul cu părinții, frații sau animalele de companie. De asemenea, în pătuț nu trebuie să se afle jucării, perne, pături sau alte obiecte care ar putea obstrucționa respirația copilului.
Bebelușul ar trebui îmbrăcat lejer, în haine potrivite pentru somn, fără să i se acopere capul. Nu este recomandat ca micuțul să adoarmă cu biberonul, el trebuie așezat în pătuț după ce a fost hrănit.
Este important ca în casă să nu se fumeze, iar bebelușul să nu fie lăsat în grija unor persoane care au consumat alcool sau pot fi somnolente ca urmare a unor tratamente medicamentoase.
Deși Sindromul morții subite nu are o cauză medicală cunoscută, mulți dintre factorii care favorizează apariția lui pot fi controlați.
În multe țări, inclusiv în România, campaniile de informare despre somnul sigur pentru sugari rămân esențiale. Continuarea educației parentale poate contribui la prevenirea unor tragedii care, în multe situații, pot fi evitate.