Șoferii Uber și Bolt își închid aplicațiile în semn de protest

Publicat: 19 mai 2025, 22:32, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Șoferii Uber și Bolt își închid aplicațiile în semn de protest
Sursa foto: freepik.com / Șoferii Uber și Bolt protestează

Sute de șoferi care lucrează pentru platformele de ride-sharing Uber și Bolt în Cluj-Napoca au decis să își suspende activitatea în zilele de 19 și 20 mai. Acțiunea este o formă de protest față de condițiile actuale de lucru.

Șoferii Uber și Bolt cer condiții mai bune și comisioane mai mici

Potrivit declarațiilor oferite publicației Știri de Cluj, șoferii nu s-au strâns în stradă și nu au afișat pancarte, ci au ales o formă de protest tăcut. Timp de două zile, aceștia se deconectează în mod voluntar de la aplicații.

„Noi nu facem protest. Noi doar ne-am oprit din lucru”, a explicat unul dintre șoferii implicați.

Inițiativa este gândită ca un avertisment către platformele Uber și Bolt, în speranța că vor pune presiune în urma cărora ar putea avea loc schimbări în sistemul de plată și în relația cu operatorii.

Printre revendicările celor care participă la această formă de protest se numără creșterea tarifului minim pentru cursele Standard și Comfort, introducerea unei taxe de anulare echitabilă, precum și scăderea comisioanelor reținute de aplicație. Ei mai cer și aplicarea unor tarife diferențiate între zi și noapte, prin care tarifele de noapte să crească cu 25%.

De asemenea, șoferii cer ca distanța maximă până la client să fie limitată la 2 km iar cursa minimă să fie de 3 km. Aceștia și-ar mai dori și ca fiecare oraș să aibă un birou de suport fizic.

În paralel, în grupurile interne de comunicare, se discută despre extinderea inițiativei la nivel național dacă nu vor primi răspunsuri favorabile.

Inițiativa de la Cluj ar putea duce la o mișcare națională

Chiar dacă acțiunea este, deocamdată, localizată în Cluj, șoferii susțin că există deja două grupuri active în care se organizează pașii următori.

„Vom fi mai mulți, întâi la nivel local și apoi la nivel național”, a declarat unul dintre participanți.

Deși o parte dintre șoferi consideră că veniturile obținute sunt încă satisfăcătoare, tot mai mulți resimt presiunea costurilor ridicate și a comisioanelor prea mari.

În marile orașe, platformele de ride-sharing au devenit parte din viața urbană cotidiană, iar aceste tensiuni dintre operatori și șoferi ar putea influența disponibilitatea serviciilor.