Ziua Mondială a Albinelor – importanța acestora în păstrarea sănătății oamenilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-76.jpeg)
Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Albinelor, așa cum o facem anual în data de 20 Mai încă din anul 2017. Importanța albinelor pentru sănătatea oamenilor și a planetei este marcată prin această sărbătoare inițiată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite din New York.
20 Mai – Ziua Mondială a Albinelor
Albina a apărut în urmă cu mai mult de 100 de milioane de ani. Ea este de regulă asociată cu mierea, însă activitatea sa principală o reprezintă polenizarea plantelor. Albinele sunt neprețuite atunci când vine vorba de asigurarea securității alimentelor globale.
În 20 decembrie 2017, după mai mult de trei eforturi, Adunarea Generală a Națiunilor Unite din New York, în unanimitate, a adoptat o rezoluție, proclamând 20 Mai – Ziua Mondială a Albinei.
Acest lucru s-a realizat cu sprijinul a 115 țări din întreaga lume, printre cele mai active numarându-se și România, care a susținut inițiativa Republicii Slovenia. Data aleasă, este ziua de naștere a lui Anton Janša (1734-1773), un pionier sloven al apiculturii moderne și unul dintre cei mai mari experți în domeniu.
În România apicultura este unul dintre sectoarele agriculturii cu cele mai vechi tradiții.
Vezi și: Detectarea cancerului pulmonar cu ajutorul albinelor!
Rolul albinelor
Ziua Mondială a Albinelor este marcată prin tema „Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți”. Prin acest eveniment se urmărește creșterea atenției în spațiul public asupra rolului esențial pe care albinele îl au asupra noastră. De asemenea, Ziua Albinelor semnifică și combaterea provocărilor cu care se confruntă Pământul zi de zi.
În acest mod, albinele pot fi văzute dincolo de acele pe care le pot lăsa în degetele oamenilor. Acestea sunt extrem de importante pentru grădini, flori, dar și pentru noi toți.
Iată câteva dintre aspectele care redau rolul esențial al albinelor pe planeta noastră:
- albinele polenizează plantele, acțiune care ajută la fertilizarea acestora și la creșterea productivității agriculturii;
- mențin biodiversitatea în ecosistem;
- dispariția albinelor ar produce dezechilibru în ecosisteme și, desigur, în alimentația întregii planete;
- produsele apicole au proprietăți medicinale și terapeutice.