Comoara mută: aur românesc găsit sub pământ străin

Publicat: 20 mai 2025, 12:34, de Patrisia Brătan, în Cultură , ? cititori
Comoara mută: aur românesc găsit sub pământ străin
sursa foto: Museum of Eastern Bohemia / NYT

O comoară rară, ascunsă în adâncurile munților Krkonoše, a ieșit la lumină: o cutie plină cu aur provenit din mai multe colțuri ale Europei – inclusiv România. Valoarea metalului prețios descoperit depășește 680.000 de dolari, iar cea mai recentă monedă din tezaur datează din 1921.

Dilema zilei: aur românesc îngropat în munții din Cehia

Doi excursioniști care se plimbau prin poalele Munților Krkonoše din Cehia au făcut o descoperire surprinzătoare: ceva strălucitor ieșea dintr-un zid de piatră. Când s-au apropiat și au scos obiectul, au constatat că era o cutie de aluminiu. În interior se afla o adevărată comoară: 598 de monede din aur. Acestea erau atent aliniate pe coloane și înfășurate într-un material textil negru, relatează New York Times.

Potrivit lui Miroslav Novák, șeful departamentului de arheologie de la Muzeul Boemiei de Est, valoarea estimată a monedelor este de aproximativ 7,5 milioane de coroane cehești. Asta înseamnă circa 340.000 de dolari. Alte obiecte din metal prețios găsite în apropiere ar putea valora cel puțin la fel de mult, în cazul în care se dovedește sunt din aur masiv.

Vezi și: O comoară arheologică descoperită în Hunedoara arată cât de ingenioși erau dacii

Monede de pe trei continente și un mister adânc

Spre deosebire de alte descoperiri arheologice din regiune, care datează din epoci îndepărtate, cea mai nouă monedă din tezaur este din 1921. Asta înseamnă că aurul a fost ascuns cu cel mult 100 de ani în urmă. Acest fapt ar putea deschide noi piste de cercetare si posibilitatea de a afla cine a fost deținătorul.

„E posibil să găsim informații în arhive sau ziare vechi, poate chiar legate de un jaf sau de o persoană dispărută în condiții suspecte”, a spus dr. Novák, conform sursei menționate.

Ipotezele curg, de la un soldat întors din război, la un negustor aflat în fugă sau o moștenitoare bogată din regiune.

Un detaliu fascinant este că niciuna dintre monede nu provenea din zona unde au fost descoperite. Aproximativ jumătate erau din țări vest-europene precum Franța și Belgia, iar restul din regiuni foarte diverse. Multe dintre monedele balcanice aveau găuri date intenționat, sugerând că au fost purtate.

La doar câțiva pași distanță, excursioniștii au găsit o a doua ascunzătoare: o cutie metalică plină cu obiecte din aur:

  • 16 tabachere;
  • 10 brățări;
  • un pieptene;
  • un lănțișor;
  • o cheiță;
  • o pudrieră

În total, valoarea comorii ar putea ajunge la 680.000 de dolari.