Pământul, lovit de cea mai mare erupție solară din acest an. Avertizarea NASA
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-37.png)
Anunțul NASA despre erupția solară
Această activitate solară intensă ar putea provoca apariția aurorelor, dar și pene de curent sau întreruperi ale comunicațiilor. Observatorul Solar din cadrul NASA a surprins recent cea mai puternică erupție solară a anului 2025. Aceasta ar fi provenit dintr-o regiune cu pete solare.
Clasificată drept o erupție de tip X2.7 – cea mai înaltă categorie de intensitate pentru o erupție solară – explozia a provocat întreruperi ale comunicațiilor radio în anumite zone din Orientul Mijlociu.
Semnalele de înaltă frecvență au fost perturbate pentru aproximativ 10 minute, potrivit specialiștilor în meteorologie spațială de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din SUA, relatează The Independent.
Vezi și: Se sfârșește viața de pe Pământ? Dezvăluirea unui supercomputer de la NASA
Cum se produce aurora boreală
Soarele se află în prezent în perioada de maxim solar. Fenomenul este caracterizat prin inversarea polilor magnetici și o intensificare a fenomenelor violente la suprafața sa. Pe lângă erupțiile solare, aceste fenomene pot veni însoțite de ejecții de masă coronală. În timpul acestora, particulele încărcate electric ajung în atmosfera Pământului. Astfel, se produce aurora boreală și australă.
Cea mai activă zonă a Soarelui se rotește în prezent spre Pământ, ceea ce determină prognoze pentru o intensificare a activității spațiale.
„Pe fața vizibilă a Soarelui există în prezent până la cinci regiuni cu pete solare, iar o nouă zonă aparent unipolară magnetic a devenit vizibilă la orizontul sud-estic solar”, a precizat recent Biroul Meteorologic din Marea Britanie.
NASA a atras atenția că aceste erupții solare ar putea continua să afecteze:
- comunicațiile radio;
- rețelele electrice;
- semnalele de navigație.
Totodată, ar putea reprezenta riscuri pentru sateliți și astronauți. Alți observatori au notat că pata solară AR4087 ar putea genera aurore extrem de intense.
„Situația devine tot mai intensă. Mai ales acum, când această regiune activă se apropie tot mai mult de poziția frontală”, a scris fotograful spațial Vincent Ledvina într-o postare pe rețelele sociale.