Furtună fără sfârșit: Lacul lovit de 1.6 milioane de fulgere pe an a intrat în Cartea Recordurilor

Publicat: 21 mai 2025, 09:15, de Alice Călin, în METEO , ? cititori
Furtună fără sfârșit: Lacul lovit de 1.6 milioane de fulgere pe an a intrat în Cartea Recordurilor
Sursa foto - freepik.com / Lacul lovit de 1.6 milioane de fulgere

Există un loc în lume unde natura se dezlănțuie neîncetat, provocând o furtună fără sfârșit. În nord-vestul Venezuelei, acolo unde râul Catatumbo se varsă în Lacul Maracaibo, cerul este luminat aproape în fiecare noapte de furtuni electrice spectaculoase. Fenomenul, cunoscut sub numele de Relámpago del Catatumbo, este cel mai constant spectacol de fulgere de pe Pământ.

O furtună fără sfârșit, noapte de noapte pe cerul Venezuelei

Potrivit specialiștilor citați de BBC, furtunile de la Catatumbo apar până la 300 de nopți pe an. Uneori, ploile însoțite de descărcări electrice durează până la 10 ore neîntrerupte. În total, se înregistrează peste 1.6 milioane de fulgere anual.

Regiunea a fost recunoscută oficial de Cartea Recordurilor în 2014 ca fiind „locul cu cea mai mare densitate de fulgere din lume”.

Explicația fenomenului se regăsește în combinația unică de factori climatici. Aerul cald și umed venit din Caraibe se întâlnește cu aerul rece coborât din Anzi, într-o zonă înconjurată de munți. Toate acestea determină formarea unor nori uriași, ce declanșează descărcări electrice furioase. Uneori, fulgerele sunt atât de frecvente și intense încât, pentru câteva secunde, noaptea pare că se transformă în zi.

Un fenomen spectaculos care atrage turiști și fascinează știința

Zona a devenit un loc de pelerinaj pentru vânătorii de furtuni, documentariști și curioși din întreaga lume. Alan Highton, un ghid britanic stabilit în Venezuela, organizează excursii către satul Ologa, aflat pe malul lacului. De acolo, turiștii pot asista la spectacolul natural într-un cadru idilic, între stufăriș, palmieri și case pe piloni.

Indigenii Bari, care trăiesc în munții din apropiere, cred că fulgerele sunt scânteile spiritelor strămoșilor, transformate în licurici cerești. Dincolo de poetic, unii cercetători, precum Erik Quiroga, susțin că furtunile ar putea contribui la refacerea stratului de ozon. Totuși această teorie nu a fost confirmată oficial.