Proiectarea drumului de mare viteză București – Giurgiu a început cu stângul

Publicat: 20 mai 2025, 22:45, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Proiectarea drumului de mare viteză București – Giurgiu a început cu stângul

Proiectarea drumului de mare viteză București – Giurgiu s-a oprit înainte de a începe. Cel puțin deocamdată. Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a atribuit contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pe 9 mai, dar s-a trezit cu o contestație chiar în ultima zi din perioada legală de 10 zile. Activ Proiectare Infrastructură, unul dintre cei 11 ofertanți din cadrul procedurii de achiziție, a depus contestația.

Proiectarea drumului de mare viteză București – Giurgiu este blocată. Compania Națională de Investiții Rutiere a anunțat marți că a fost depusă o contestație la contractul atribuit pe 9 mai pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al Drumului de mare viteză București-Giurgiu.

„Contestația a fost depusă astăzi, în termenul legal (în ultima zi a perioadei legale de 10 zile), de către ofertantul Activ Proiectare Infrastructură, unul dintre cei 11 ofertanți din cadrul procedurii de achiziție. CNIR urmează să analizeze obiecțiile semnalate și va transmite punctul de vedere Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor“, a precizat Compania.

Proiectarea drumului de mare viteză București – Giurgiu a fost atribuită pentru suma de 31,2 milioane de lei, fără TVA

În data de 9 mai 2025, CNIR a atribuit contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al Drumului de mare Viteză București – Giurgiu Asocierii de firme din România: Proiect Construct Regiunea Transilvania – Roads Design. 11 proiectanți s-au bătut pentru acest SF, cu o valoare estimată de 44 milioane lei (fără TVA), atribuit însă pentru o sumă mult mai mica: 31,2 milioane lei (fără TVA). Contractul este finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027.

Asocierea de firme din România care a câștigat licitația avea la dispoziție 16 luni pentru a finaliza proiectarea. În baza acestui contract se va stabili profilul viitorului drum de mare viteză (autostradă sau drum expres), traseul și punctul de conexiune cu frontiera dintre România și Bulgaria, prin noul pod peste Dunăre din zona Giurgiu – Ruse. Drumul de Mare Viteză București – Giurgiu face parte din Coridorul de Transport Pan-European 9.