Părinții care nu își duc copiii la psiholog riscă închisoare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/copiii-la-psiholog.jpg)
Un nou proiect de lege propus în Parlament prevede sancțiuni penale pentru părinții care refuză să ducă copiii la psiholog după ce comit fapte violente. Inițiativa a fost lansată de mai mulți parlamentari din PNL și PSD și are ca scop combaterea agresivității în rândul minorilor.
Obligația de a duce copiii la psiholog ar putea deveni lege
Potrivit Stiripesurse.ro, părinții care nu își duc copiii la consiliere psihologică pot ajunge la închisoare. Legea prevede o pedeapsă între 1 și 3 ani pentru neîndeplinirea acestei obligații. În prezent, părinții pot fi doar amendați în astfel de situații însă, de cele mai multe ori, legea nu se aplică.
„Până acum, singura sancțiune ce putea fi aplicată în astfel de situații era doar amenda aplicată părinților. Și parcurgerea unei perioade de consiliere psihologică. Numai ca acest ultim lucru nu se mai petrecea.”, a declarat deuptatul PNL Florin Roman.
Minorii agresivi pot ajunge în centre speciale
Proiectul mai prevede și plasarea minorilor violenți în centre rezidențiale specializate. Este vorba despre copii sub vârsta răspunderii penale, care au comis totuși fapte grave. Direcțiile de asistență socială vor fi obligate să înființeze astfel de centre în fiecare județ.
Autorii proiectului spun că este nevoie de măsuri ferme pentru a stopa fenomenul tot mai întâlnit. Ei vor ca părinții să înțeleagă cât de grav poate fi dacă nu își supraveghează copiii. Legea urmează să fie dezbătută în comisii și apoi votată în Parlament.
Dacă va fi adoptată, România ar putea deveni prima țară din regiune care pedepsește penal refuzul părinților de a colabora cu autoritățile în astfel de cazuri.
Această inițiativă legislativă vine în contextul unei creșteri alarmante a cazurilor de violență în rândul copiilor. În anul școlar 2023-2024, violența comisă de elevi în școlile din România a atins cote alarmante. Conform datelor Centrului de Resurse Juridice, aproape 10.000 de incidente de violență au fost raportate în unitățile de învățământ, dintre care 69% (aproximativ 6.744 de cazuri) au fost clasificate drept atacuri la persoană. Restul incidentelor au inclus distrugeri de bunuri, amenințări și alte forme de agresiune