După un deceniu în Franţa, un neurochirurg revine în România şi trage un semnal de alarmă: „Trebuie să recunoaştem situaţia”

Publicat: 21 mai 2025, 06:20, de Andrei Ceausescu, în Sănătate , ? cititori
După un deceniu în Franţa, un neurochirurg revine în România şi trage un semnal de alarmă: „Trebuie să recunoaştem situaţia”

Medicul neurochirurg Andrei Brînzeu, revenit în România după un deceniu de activitate în Franţa, a vorbit marţi seară, la Medika TV, despre realităţile sistemului spitalicesc din ţară, dar şi despre posibile soluţii de redresare.

Profesor universitar şi medic în cadrul Clinicii de Neurochirurgie Timişoara, Brînzeu a făcut apel la recunoaşterea lucidă a problemelor și la folosirea datelor concrete pentru reformă.

Trebuie recunoaştem situaţia în care suntem. Trebuie ne bazăm pe date şi, din nefericire, cel puţin datele pe care le am eu nu sunt cele mai îmbucurătoare cu privire la rezultatele sistemului nostru spitalicesc”, a declarat medicul. Acesta a subliniat importanţa colectării și utilizării riguroase a datelor epidemiologice și clinice de către centrele universitare, în scopul îmbunătăţirii continue a calităţii actului medical.

Este datoria centrelor universitare producă aceste date, producă datele epidemiologice, producă datele de rezultate clinice, constant, în aşa fel încât putem judeca foarte atent ce facem, zice constant şi transparent, în aşa fel încât ne putem influenţa unii pe alţii, pe de o parte într-o concurenţă, pe de altă parte într-un ajutor”, a spus Brînzeu. În opinia sa, o mai bună colaborare între centrele universitare ar putea permite schimbul de bune practici și corectarea erorilor sistemice.

Un alt punct criticat de medic este lipsa de integrare a diasporei medicale româneşti, pe care o consideră o resursă ignorată de sistemul actual.

Există o resursă în plus pe care România o are, o resursă puternică, pe care noi o trăim acum ca o pierdere. Noi avem o diaspora medicală enormă”, a declarat Brînzeu. În opinia sa, ar trebui instituite forme flexibile de colaborare cu medicii români din străinătate, care permită comunicarea și chiar reintegrarea parţială a acestora în sistemul naţional de sănătate.

Ar trebui oferim posibilitatea diasporei medicale de a comunica cu lumea medicală din ţară, de a se reintegra, eventual, de a se reintegra parţial. O flexibilizare a contractelor acestor persoane care sunt bine integrate în sistemele din străinătate ar aduce o plus valoare enormă”, a subliniat medicul, adăugând: „Avem medici în toate ţările din Europa. Dacă ne activăm această reţea şi dacă ne bazăm pe ei, le cerem ajutorul, nu cred ar fi foarte mulţi care ne-ar refuza complet”.