A fost promulgată legea care prevede că şoferii își pot recupera mai repede permisul suspendat

Publicat: 22 mai 2025, 06:58, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
A fost promulgată legea care prevede că şoferii își pot recupera mai repede permisul suspendat
sursa foto: Shutterstock

Șoferii care au rămas fără permis de conducere pentru diverse abateri rutiere au parte de vești bune. Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, miercuri, legea care le permite acestora să își recupereze mai repede permisul suspendat, cu condiția îndeplinirii unor cerințe specifice.

Şoferii îşi pot recupera mai repede permisul suspendat

Actul normativ, potrivit Agerpres, completează articolul 104 alineatul (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Noua lege prevede că perioada de suspendare a dreptului de a conduce poate fi redusă cu o treime, la cererea titularului permisului de conducere. Reducerea poate fi aprobată de către șeful Poliției Rutiere a județului sau a municipiului București unde a fost săvârșită fapta, sau, după caz, de către șeful Poliției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Pentru a beneficia de această reducere, șoferii trebuie să îndeplinească în mod cumulativ mai multe condiții. Astfel, aceștia trebuie:

– să fi fost declarați admiși la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
– să dețină permisul de conducere de cel puțin un an la momentul comiterii contravenției;
– și, foarte important, să prezinte dovada achitării amenzii care a stat la baza suspendării permisului.

Context

România continuă să ocupe un loc fruntaș nedorit în clasamentul Uniunii Europene privind mortalitatea în accidente rutiere, cu 77 de decese la un milion de locuitori în 2024, față de media europeană de 44. În acest context alarmant, legea își propune să abordeze două probleme majore: siguranța rutieră și gradul scăzut de colectare a amenzilor contravenționale.

Potrivit datelor oficiale invocate de inițiatori, mai puțin de un sfert dintre amenzile rutiere aplicate sunt plătite efectiv. Măsura adoptată prevede condiționarea reducerii perioadei de suspendare a permisului auto de prezentarea dovezii achitării amenzii. Iniţiatorii susțin că această abordare stimulează responsabilizarea șoferilor și sporește eficiența sistemului de sancționare, oferind totodată un stimulent concret pentru plata amenzilor. În viziunea inițiatorilor, mecanismul propus nu doar că va încuraja o conduită mai responsabilă în trafic, ci va contribui și la îmbunătățirea colectării veniturilor la bugetul de stat, printr-un instrument administrativ simplu și aplicabil: „Vrei permisul mai repede? Plătește amenda”.