Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat joi, 22 mai, că România a atins un grad de absorbție de 9,4% pentru fondurile europene aferente perioadei de programare 2021–2027.
Boloș a precizat că ne aflăm într-o etapă în care „absorbția începe să intre în normalitate”, iar autoritățile sunt în plin proces de transmitere a cererilor de plată către Comisia Europeană, arată Agerpres.
Potrivit ministrului, obiectivul pentru finalul lunii mai este atingerea pragului de 1,8 miliarde de euro transmise la Bruxelles, cu speranța ca fondurile să fie încasate până cel târziu începutul lunii iulie.
Cereri de plată în pregătire pentru lunile următoare
Pentru luna iulie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pregătește un nou set de cereri de plată, cu o valoare totală estimată la 1,5 miliarde de euro. Aceste fonduri sunt destinate în principal programelor din cadrul Politicii de Coeziune, care, potrivit lui Boloș, beneficiază de sume mai mari decât Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Tot în luna iulie, dacă Guvernul va funcționa în parametri normali, este planificată trimiterea cererii de plată cu numărul 4, care însumează 5,7 miliarde de euro. „Sunt banii României în joc și trebuie să ne mobilizăm pentru a absorbi o sumă cât mai mare”, a subliniat ministrul.
Patru domenii noi în discuție pentru fonduri europene
Marcel Boloș a anunțat că România poartă discuții cu Comisia Europeană pentru introducerea a patru noi domenii de investiții în cadrul Politicii de Coeziune. Este vorba despre decarbonizare, apă, locuințe sociale și armament – sectoare în care pot fi redirecționați bani nefolosiți din actuala alocare.
Ministrul a punctat că, dintre acestea, decarbonizarea și sprijinirea industriei prelucrătoare reprezintă priorități pentru România. „Activitățile din industria prelucrătoare trebuie sprijinite, pentru că reprezintă o șansă reală de redresare economică”, a declarat Boloș.
În cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană, autoritățile române urmăresc modificarea Politicii de Coeziune astfel încât fondurile europene să poată fi direcționate și către investiții în industrie. Ministrul și-a exprimat speranța ca, până la finalul lunii iulie sau cel târziu în septembrie, aceste modificări să fie agreate de principiu.
„Ne dorim ca prin alocările multianuale de fonduri să construim un cadru predictibil pentru industria prelucrătoare, care are un potențial semnificativ de a contribui la redresarea economică a țării”, a mai spus oficialul.
România, în cursa contra-cronometru pentru atragerea fondurilor europene
Declarațiile ministrului vin în contextul în care România se află sub presiunea termenelor impuse de cadrul financiar multianual al Uniunii Europene, dar și a obiectivului de a maximiza impactul fondurilor structurale și de investiții.
În perioada 2021–2027, România are la dispoziție peste 46 de miliarde de euro, fonduri ce pot contribui semnificativ la modernizarea infrastructurii, dezvoltarea regională și tranziția verde a economiei.