Când vom circula de la Ploiești la Pașcani, pe prima autostradă construită doar cu fonduri din PNRR (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/A7-Mizil-Pietroasele.jpg)
Nu mai este mult și Autostrada Moldovei (A7), prima autostradă construită doar cu fonduri din PNRR, va deveni realitate. Pe circa 100 km din A7 se circulă deja din decembrie 2024, însă șoferii așteaptă toată autostrada de 319 km, de la Ploiești până la Pașcani (13 loturi). Lotul cu probleme tehnice, blocat la 99% grad de execuție, despre care am scris în urmă cu două săptămâni, a fost vizitat astăzi de ministrul interimar al Transporturilor, Sorin Grindeanu, și directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
Oficialii de la Transporturi au dezvăluit și când vom circula de la Ploiești la Pașcani, pe prima autostradă construită doar cu fonduri din PNRR. Nu înainte de a vorbi despre lotul 2 Mizil – Pietroasele al A7 Ploiești – Buzău, lotul cu greșeli de amatori ale constructorilor. Antreprenor este Asocierea Coni – Trace, iar problemele tehnice au fost identificate pe șantierul unde au lucrat bulgarii (Trace). Este vorba de sudurile dintre grinzi de la trei poduri, care nu corespund standardelor.
Deocamdată, continuă lucrările de construcție pe A7 Ploiești – Pașcani, iar până la finalul lunii iunie trebuie deschisă circulația și pe lotul 2 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, parte a A7, între localitățile Mizil și Pietroasele (28,35 km), după cum a anunțat Cristian Pistol.
„Până atunci, constructorul bulgar Trace trebuie să rezolve toate problemele tehnice identificate în șantier. După deschiderea circulației și pe acest lot, se va putea circula de la București la Pietroasele pe autostradă (aproximativ 110 km). În luna iunie se vor finaliza și lucrările la podul de la Vadu Pașii peste râul Buzău (1,3 km), care va face posibilă circulația continuă pe autostradă între localitățile Buzău și Focșani“, a transmis șeful CNAIR.
Când vom circula de la Ploiești la Pașcani, pe prima autostradă construită doar cu fonduri din PNRR. În 2025 se va putea circula pe 268 km din A7
Oficialii de la Transporturi dau asigurări că până la finele anului vom putea circula pe 268 km din cei 319 km cât are Autostrada Moldovei. Ministrul Grindeanu a precizat că circa 160-170 kilometri de autostradă din A7 ar putea fi dați în circulație anul acesta, urmând ca restul să fie inaugurați în prima parte a anului viitor.
„Suntem la 97-99% ca stadiu realizat din întregul proiect al lotului 2 Mizil – Pietroasele. Sunt trei poduri unde sunt anumite lucruri care trebuie remediate. S-a comandat și o expertiză care va da anumite soluții. Cert este că în luna iunie, în a doua jumătate, spre final de iunie, vom reuși să dăm în circulație acest lot, dar fac și următoarea precizare: nu doar acest lot, ci și acei kilometri de la sfârșitul lotului 2, care vor face legătura cu lotul 3, astfel încât să se facă descărcarea la DN 2. Încă trei kilometri din lotul 3, care va fi finalizat la sfârșitul acestui an“, a afirmat Sorin Grindeanu.
Asocierea de constructori turci Nurol – Makyol, care lucrează pe lotul 3 Pietroasele – Buzău, va asigura descărcări provizorii în DN2, astfel încât podul de la Vadu Pașii peste râul Buzău, construit de UMB, să poată fi folosit înainte de finalizarea întregului lot 3, cu termen de predare noiembrie 2025.
„Până la finalizarea lucrărilor pe lotul 3, Pietroasele – Buzău, va fi asigurată descărcarea traficului rutier în DN2. Estimez că anul acesta se va deschide circulația pe încă 168 km din A7, care se adaugă celor 100 km deschiși anul trecut. Practic, la finalul anului 2025 se va circula pe 268 km din cei 319 km ai A7 Ploiești – Pașcani, construită prin PNRR“, este precizarea ministrului interimar al Transporturilor. Asfel, în cursul anului 2026 vor fi finalizați și ultimii 51 de kilometri din A7, care vor asigura conexiunea cu Autostrada Unirii (A8), în localitatea Pașcani.
Bulgarii nu vor scăpa de penalități
Sorin Grindeanu a precizat că în prima parte a anului viitoar se va putea circula integral pe autostradă de la Dumbrava până la Pașcani, adică pe toate cele 13 loturi ale A7 care însumează 319 km.
În ceea ce privește întârzierile de pe lotul 2 Mizil – Pietroasele, directorul CNAIR a afirmat că cel mai probabil constructorul bulgar va fi penalizat.
„Au fost câteva probleme cu privire la sudurile tablierului metalic, suduri care au trebuit și trebuie să fie refăcute, astfel încât siguranța lucrărilor de artă a podurilor să fie asigurată. Lucrările de remediere sunt în exercițiu, evident că avem nevoie și de expertiza tehnică, care să confirme că soluția și modul în care au fost îndeplinite este unul corespunzător. În ceea ce privește ieșirea din graficul de execuție, cel mai probabil, după ce vor fi analizate toate datele, vom avea un verdict, dar cred că fără penalități nu vor scăpa“, a afirmat Cristian Pistol.
În context, ministrul Sorin Grindeanu a precizat că recepția nu va fi semnată până când lucrările nu vor fi conforme. „Acum să știți că toate aceste lucruri care țin până la urmă de siguranță sunt mai importate decât orice. Atunci dacă cei care au supervizat au găsit aceste neconformități, decât să faci lucrurile pe repede înainte și să pui în pericol chiar vieți omenești, sigur abordarea corectă e cea pe care a anunțat-o domnul director, și nu vom semna niciun fel de recepție și absolut nimic atâta timp cât lucrurile nu vor fi conforme și care să asigure acea siguranță de care vorbeam mai devreme“, a declarat Grindeanu.
Grindeanu: „Ca să avem o rețea decentă de autostrăzi și drumuri expres, ar trebui să păstrăm ritmul din ultimii ani“
Din cele 13 loturi ale Autostrăzii Moldovei, 3 sunt pe secțiunea Ploiești – Buzău (lotul 1 Dumbrava – Mizil a fost deschis anul trecut, celelalte 2 loturi vor fi date în trafic în acest an), 4 sunt pe secțiunea Buzău – Focșani, toate construite de UMB și deschise în 2024 (mai puțin podul de 1,3 km peste râul Buzău care va fi deschis ăn iunie), iar restul de 6 sunt pe secțiunile Focșani – Bacău (3) – 95,9 km și Bacău – Pașcani (3) – 77,38 km, toate șase aflate în sarcina Grupului UMB. A7 Ploiești – Bacău va fi gata în 2025, iar restul până la Pașcani în 2026.
„Ca să avem o rețea decentă de autostrăzi și drumuri expres, ar trebui ca, în anii viitori, să păstrăm ritmul acesta care a fost în ultimii ani – de a construi, de a face proiecte noi. Eu cred că, acum, ne aflăm undeva la 1.300–1.400 de kilometri dați în circulație, dacă nu mă înșel. România, când va ajunge undeva la 2.500–3.000 de kilometri, deja va avea acea rețea decentă despre care tot vorbim“, a spus Sorin Grindeanu.
El a mai precizat că această rețea rutieră extinsă trebuie să includă proiecte strategice din toate regiunile țării. „Asta include și Comarnic – Brașov, asta include – dacă vreți – și Bacău – Brașov, asta include A8, asta include și în sudul țării Craiova – Severin – Caransebeș – Lugoj, să faci legătura și acolo. Asta include și București–Alexandria, care este un drum, în acest moment, super circulat. Nu vreau să le reiau pe toate, sunt foarte multe proiecte“, a conchis Grindeanu.