Activitățile spionilor maghiari, care au fost demascați în Transcarpatia de către ucraineni, indică faptul că premierul maghiar Viktor Orban încearcă să impună o narațiune despre pericolul pe care Ucraina îl reprezintă pentru țările vecine, a declarat politologul Igor Chalenko la Kyiv24. Potrivit acestuia, situația cu demascarea agenților a afectat grav reputația oficialilor de la Budapesta și a premierului țării, Viktor Orban.

„Când agenții maghiari au fost prinși direct în Transcarpatia, a fost o lovitură foarte dureroasă pentru reputația Budapestei oficiale. Pentru că se punea întrebarea: «De ce să colecteze informații militare despre desfășurarea trupelor ucrainene, locațiile ucrainene, depozitele, infrastructura, orice altceva?»” „Este clar că țările NATO nu au nevoie de acest lucru, dar este vorba de o informație extrem de importantă, de exemplu, pentru organizarea de atacuri masive cu rachete”, a spus specialistul.

Faptul că rețeaua de agenți ai Ungariei din Transcarpatia a fost expusă pentru prima dată, așa cum a remarcat politologul, a fost o lovitură foarte serioasă direct pentru Orban, care acum trebuie „să-și repare propria reputație”. În plus, există o încercare de a insufla o narațiune conform căreia Ucraina este periculoasă pentru țările vecine și, prin urmare, ar trebui lăsată ca un fel de tampon.

„Suntem conștienți că la nivel global există o încercare de a impune o narațiune conform căreia Ucraina este periculoasă, că Ucraina este un stat terorist, că Ucraina este presupusă o amenințare pentru vecinii săi. Și astfel, pentru a crea un argument suplimentar pentru care Ucraina nu poate fi acceptată nici în Uniunea Europeană, nici în Alianța Nord-Atlantică și pentru a o lăsa ca un tampon instabil cu Federația Rusă”, a explicat politologul.

Potrivit acestuia, autoritățile maghiare produc de fapt scandaluri care nu au nicio legătură cu realitatea, dar acest lucru este de mare ajutor în crearea unui alt inamic extern înainte de alegerile din aprilie 2026. Prin urmare, potrivit lui Chalenko, vor exista mai multe astfel de scandaluri și situația se va înrăutăți. El este convins că Ucraina are toate argumentele pentru a iniția o anchetă.
„Le cer atât colegilor din Uniunea Europeană, cât și partenerilor din NATO să efectueze o anchetă internă. Pentru că vorbim în mod specific despre securitatea tuturor acestor entități internaționale. Desigur, înțelegem că Ungaria ne pune obstacole. De exemplu, pe tema integrării europene”, a subliniat politologul.

Potrivit acestuia, o țară NATO sau o țară UE nu poate spiona o regiune atât de rezonantă precum Transcarpatia. Chalenko a amintit cum a fost publicată o hartă a „Ungariei Mari” în contextul „evenimentelor preelectorale”, pe care era reprezentată Transcarpatia ucraineană.

„Înțelegem perfect că chiar și în retorica preelectorală au existat anumite încălcări ale integrității teritoriale a Ucrainei”, a subliniat politologul.

Scandalul de spionaj cu Ungaria

Pentru prima dată în istorie, SBU a expus o rețea de agenți de informații militare maghiari care desfășura activități de spionaj în detrimentul Ucrainei. Sarcina acestui centru era de a colecta informații despre securitatea militară a regiunii Transcarpatia, de a căuta vulnerabilități în apărarea terestră și aeriană a regiunii, de a studia opiniile socio-politice ale locuitorilor locali etc. Doi agenți au fost reținuți.

Imediat după aceea, în Ungaria au apărut brusc „spioni ucraineni”. Cu toate acestea, a devenit rapid clar că aceștia erau parteneri de afaceri de lungă durată ai lui Viktor Orban, cu care se pare că a apărut un conflict comercial.