24 Mai – Ziua Mondială a Schizofreniei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/image-44.png)
Anual, în data de 24 Mai este marcată Ziua Mondială a Schizofreniei, scopul fiind creșterea gradului de conștientizare a afecțiunii în rândul populației. Aproximativ 20 de milioane de oameni trăiesc cu această boală la nivel global.
Ziua Mondială a Schizofreniei, despre conștientizarea bolii
Acest tip de tulburare apare în adolescență și este tratabilă, dar nu vindecabilă. Schizofrenia este o condiție psihică în care substanțe chimice specifice din anumite zone ale creierului sunt în dezechilibru.
Cele mai comune simptome ale schizofreniei sunt:
- halucinațiile;
- ideile delirante;
- dezorganizarea gândirii și a comportamentului.
Persoanele cu schizofrenie suferă de diferite simptome care includ adesea halucinații, precum auzirea vocilor. O persoană care se confruntă cu acest lucru este mult vulnerabilă și trebuie să obțină ajutor medical cât mai curând posibil.
„Schizofrenia este o afecțiune ce cuprinde milioane de oameni din întreaga lume. Este o tulburare psihică, severă și cronică. Pacienții se confruntă cu numeroase stări. Există mai multe tipuri de schizofrenie. Este un grup de tulburări psihice, ce au câteva simptome în comun. Afectează modul în care pacientul vede realitatea, simte și acționează. Stabilirea diagnosticului este dificilă, deoarece pacienții nu cred că sunt bolnavi, nu își recunosc boala”, a transmis pentru Puterea dr. Mihăilă Rodica Samira, medic de familie.
Schizofrenia = personalitate dublă sau nu?
Un mit comun despre schizofrenie este că oamenii care suferă din cauza ei au o personalitate dublă, un lucru întru totul neadevărat. Pacienții schizofrenici au o singură personalitate, asemeni oricui. Schizofrenia este o condiție psihiatrică în care substanțe chimice specifice din anumite zone ale creierului sunt în dezechilibru. Poate produce lipsă de coordonare între gânduri, acțiuni și emoții.
Termenul de „schizofrenie” înseamnă literal „o despărțire a minții” și a fost introdus în 1910 de psihiatrul Eugen Bleuler. Boala poate începe în adolescența târzie și maturitatea timpurie, tipic între 15 și 28 de ani.
Bărbații au un mai mare risc de a fi afectați de schizofrenie decât femeile, și sunt cuprinși de această boală mai devreme decât femeile. Ei tind, totodată, să aibă forme ale bolii cu simptome mai negative și au mai puține șanse de a se însănătoși complet.
Ziua Mondială a Schizofreniei a fost fondată pe 24 mai în onoarea doctorului Philippe Pinel, din Franța.