„Activitatea” banală care îți poate micșora creierul. Vă afectează chiar dacă faceți sport regulat

Publicat: 25 mai 2025, 06:18, de Patrisia Brătan, în LIFESTYLE , ? cititori
„Activitatea” banală care îți poate micșora creierul. Vă afectează chiar dacă faceți sport regulat
sursa foto: Kinomed

Activitatea fizică regulată este importantă pentru sănătatea generală, dar nu poate compensa complet efectele negative ale statului prelungit pe scaun asupra creierului. Reducerea timpului petrecut în poziție șezândă și creșterea activității zilnice sunt esențiale pentru prevenirea declinului cognitiv și a bolii Alzheimer.

Activitatea pe care nu o faci în mod repetat

Un studiu recent pe persoane de peste 50 de ani arată că statul prelungit pe scaun poate afecta creierul și provoca probleme cognitive. Acest lucru este valabil chiar dacă faceți exerciții fizice regulat. Experții din SUA și Coreea de Sud contrazic ideea că activitatea fizică poate compensa complet perioadele lungi de sedentarism. Impactul sedentarismului este semnificativ asupra sănătății creierului.

Potrivit studiului, statul prea mult timp pe scaun crește riscul de demență, inclusiv boala Alzheimer. Neurologul Marissa Gogniat spune că prevenția acestei boli nu înseamnă doar exerciții fizice zilnice. Este important și să reducem cât mai mult timpul petrecut așezați.

Este esențial pentru sănătatea creierului nostru să luăm pauze de la statul în poziție șezândă pe parcursul zilei și să ne mișcăm pentru a crește timpul activ”, explică neurologul Angela Jefferson de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.

Vezi și: Planta care aduce liniște în case produce mir în mod natural. Ce alte beneficii mai are

În ce a constat studiul

În studiu au participat 404 persoane, urmărite timp de șapte ani. Chiar dacă 87% făceau sport regulat, cei care stăteau mai mult jos aveau o funcție cognitivă mai slabă. Aceștia prezentau o subțiere mai rapidă a hipocampului, o zonă esențială pentru memorie, afectată timpuriu în Alzheimer.

Riscul era mai mare la persoanele cu predispoziție genetică pentru boală. Neurologul Angela Jefferson recomandă să facem pauze frecvente de la statul pe scaun și să ne mișcăm mai mult. Acest lucru ajută la protejarea sănătății creierului.

Cercetătorii subliniază că exercițiile fizice rămân importante pentru sănătatea generală. Totuși, cheia prevenirii problemelor cognitive este reducerea timpului petrecut așezat.

Studiul a fost publicat în revista Alzheimer’s & Dementia.