Regulile de aur care îți pot salva viața. Ghid de supraviețuire în caz de furtună

Publicat: 25 mai 2025, 06:58, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Regulile de aur care îți pot salva viața. Ghid de supraviețuire în caz de furtună
sursa foto: puterea.ro

O parte din România se află sub avertizare de Cod galben sau chiar portocaliu de furtună și trăsnete care pot pune viața în pericol. În acest sens, medicul Tudor Ciuhodaru oferă sfaturi esențiale pentru supraviețuire în cazul unei eventuale nenorociri. 

Reguli care trebuie respectate pentru supraviețuire în caz de furtună puternică

Meteorologii avertizează că aproape întreaga țară se confruntă cu fenomene meteo extreme. Un Cod galben de vreme severă a fost emis pentru majoritatea regiunilor. Sunt prognozate ploi abundente, furtuni violente, grindină și fulgere periculoase. De asemenea, a fost emis si un Cod portocaliu de ploi si vijelii in mai multe județe din România. Avertizarea intra in vigoare astăzi, si este valabila in intervalul sâmbătă, ora 15.00 – duminica, ora 10.00.

In acest sens, tara noastră se confruntă cu o statistică îngrijorătoare: cea mai mare rată a deceselor cauzate de trăsnet din Europa. În fiecare an, între 20 și 100 de persoane sunt afectate, fie grav rănite, fie ucise de fulgere. Doar într-o singură zi, două persoane au fost lovite de trăsnet în timp ce fugeau de ploaie. Una dintre ele a murit pe loc, cealaltă este în stare gravă, cu arsuri și paralizie parțială.

Vezi și: Vremea capricioasă lasă amprente puternice asupra oamenilor. Două persoane au fost lovite de fulger, iar una a murit

Tragediile pot fi prevenite

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că multe astfel de tragedii pot fi prevenite, pe pagina personală de Facebook. El a elaborat un set de reguli simple pentru supraviețuire în caz de furtună.

  • Prima regulă: nu te adăposti sub copaci sau în locuri înalte când fulgeră;
  • A doua: nu sta aproape de animale mari sau grupuri de oameni. Trăsnetul se poate transmite și celor din apropiere;
  • A treia: evită obiectele metalice sau conductoare de electricitate. În interior, scoate din priză electronicele.

Medicul subliniază că fulgerul provoacă răni grave sau moartea în cele mai multe cazuri. Chiar și supraviețuitorii pot suferi traume pe termen lung. Cele mai multe accidente se petrec în zone rurale, sub copaci, dar s-au raportat și cazuri în mașini sau locuințe.

Ciuhodaru amintește și cazuri celebre. Un bărbat din SUA a fost lovit de trăsnet de șapte ori și a supraviețuit. În Peru, opt fotbaliști au murit în timpul unui meci, din cauza unui fulger. În alte țări, cum ar fi SUA, educația privind comportamentul în furtună a dus la reducerea numărului de victime. Medicul propune ca și în România, aceste informații să fie incluse în orele de educație pentru sănătate din școli.