O bijuterie arhitectonică construită în urmă cu 120 de ani, readusă la viață cu 5,6 milioane de euro

Publicat: 27 mai 2025, 09:01, de Marian Apipie, în Cultură , ? cititori
O bijuterie arhitectonică construită în urmă cu 120 de ani, readusă la viață cu 5,6 milioane de euro
Foto credit: Remus Badea

O clădire monument istoric ridicată în perioada 1890 – 1905 în stil eclectic în orașul celor 1000 de milionari, cum era numită Craiova la începutul secolului XX, a fost readusă la viață printr-o investiție de 5,6 milioane de euro. Bani provin dintr-un acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, imobilul fiind supus unui amplu proces de consolidare și restaurare, care a durat doi ani. Rezultatul însă a fost de excepție.

O bijuterie arhitectonică construită în urmă cu 120 de ani a fost readusă la viață. Este vorba de clădirea Bibliotecii Franceze „Omnia“, cunoscută în Craiova și sub denumirea Casa „Ionel Pleșia“, construită în perioada 1890-1905, în stil eclectic, cu influențe neoclasice în arhitectura exterioară și neobaroce la interior. Restaurarea a costat 5,6 milioane de euro.

O bijuterie arhitectonică construită în urmă cu 120 de ani, readusă la viață

Prezentă la inaugurare, ministrul Culturii, Natalia Intotero, a afirmat că prin acest proiect a fost readusă la viață o bijuterie arhitectonică, „un monument care face cinste ctitorului său și centrului istoric al Craiovei“.

Prin această investiție nu doar conservăm trecutul, ci construim o bază solidă pentru educație și cultură – componente esențiale ale unei societăți moderne și echilibrate. Am dorit să punem în valoare această clădire etalon pentru cultura română, cu o istorie bogată, printr-o investiție de peste 5,5 milioane euro. În următoarea perioadă urmează dotarea și deschiderea pentru public și realizarea a cât mai multor evenimente pentru cei care iubesc domeniul cultural și în special să atragem cât mai mulți copii și cât mai mulți tineri. Craiova cunoaște o dezvoltare accelerată, fiind un exemplu nu doar în România, ci la nivelul țărilor membre UE“, a afirmat Natalia Intotero, potrivit Agerpres.

La rândul său, edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a precizat că în următorii ani vor fi foarte multe inaugurări de acest fel, pentru că primăria cumpără clădiri de patrimoniu pe care le restaurează, Craiova fiind al doilea oraș din țară, după București, cu cele mai multe clădiri de patrimoniu. Municipalitatea a cumpărat Hotelul Minerva, locul de întâlnire al aristocrației de la începutul secolului XX, și se pregătește să achiziționeze și Palatul Jandarmeriei.

„Suntem siguri că în următorii ani vom avea foarte multe inaugurări de genul acesta, pentru că Primăria Craiova cumpără clădiri vechi pentru a le restaura. Este vorba de Minerva, pe care am achiziționat-o și urmează s-o băgăm în consolidare, avem Castelul de Apă, care este extraordinar de frumos și care deși nu a fost clasat ca monument, cu siguranță va fi clasat după ce terminăm lucrările de restaurare, Palatul Jandarmeriei, deja proprietarul a venit cu o ofertă și am activat dreptul de preemțiune al primăriei ca să cumpărăm această clădire care arată poate chiar mai rău decât arăta Casa Pleșia când a început renovarea“, a spus Olguța Vasilescu.

Craiova era orașul aristocrației sudului, al celor mai bogați boieri din Țara Românească

Edilul Craiovei a mai precizat că toate aceste clădiri trebuie conservate pentru ca urmașii noștri să se bucure de ele așa cum arătau ele odinioară, acum 120-150 de ani, când Craiova era orașul aristocrației sudului.

„Aici erau cei mai bogați boieri din Țara Românească, aici își făceau casele, cu arhitecți de la Paris, de la Viena, cu pietrari din Italia și toate aceste bijuterii arhitecturale noi avem datoria să le păstrăm, să le conservăm și să le transmitem mai departe“, a spus Olguța Vasilescu.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a declarat că și instituția pe care o conduce are proiecte de reabilitare a unor clădiri de patrimoniu. „Mă bucur să văd ce proiect frumos s-a dezvoltat aici, felicit constructorul, de altfel este o echipă cu care am lucrat la Muzeul Cărții și Exilului Românesc (Casa Dianu – n.r.), am văzut și portofoliul și sunt cred printre cei mai buni specialiști în ceea ce înseamnă restaurare și aducere la lumină a clădirilor de patrimoniu. Consiliul Județean are proiecte de restaurare în viitor precum Casa Memorială „Elena Farago“, clădirea Școlii Populare de Artă (proiect de 3,5 milioane euro), unde va fi un muzeu al Oamenilor de Știință din Oltenia“, a spus Cosmin Vasile.

O bijuterie arhitectonică construită în urmă cu 120 de ani, readusă la viață cu 5,6 milioane de euro. Biblioteca „Omnia“ va deveni un centru al dialogului cultural

Potrivit directorul Unității de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, Bogdan Trâmbaciu, Biblioteca „Omnia“ va deveni nu doar un spațiu dedicat lecturii și studiului, ci un veritabil centru al dialogului cultural.

„Ne bucurăm că am reușit să redăm craiovenilor și întregii regiuni această clădire de patrimoniu, care devine astfel cel de-al șaptesprezecelea obiectiv finalizat la nivel național în cadrul portofoliului Unității de Management a Proiectului. În prezent, ne concentrăm eforturile pe un alt obiectiv major, care vizează modernizarea și extinderea Teatrului Național «Marin Sorescu». Investiția de o amploare considerabilă va consolida rolul orașului ca centru de excelență culturală și va oferi comunității un spațiu scenic modern, adaptat cerințelor artistice contemporane“, a spus Trâmbaciu.

Biblioteca Franceză „Omnia“ va fi redeschisă publicului după preluarea, amenajarea și dotarea spațiului de către Biblioteca Națională a României

Valoarea totală a investiției a fost de 5.593.000 euro, finanțată printr-un Acord-cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Deși proiectul a fost demarat în urmă cu mai bine de un deceniu, lucrările au fost accelerate în ultimii ani, fiind derulate de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Lucrările propriu-zise au început în 2023 și s-au încheiat conform termenului contractual, în decurs de doi ani.

Monumentul a fost reabilitat la cele mai înalte standarde, cu respect pentru istorie și pentru detaliile artistice care îl individualizează: vitralii, decorațiuni murale, tâmplărie, feronerie, plafoane ornamentale și elemente sculptate. Pe lângă aceste componente vizibile, s-au efectuat intervenții tehnice esențiale – structurale, termice, electrice și sanitare – folosindu-se materiale compatibile cu statutul de monument istoric al imobilului“, susține Ministerului Culturii într-un comunicat de presă.

Biblioteca Franceză „Omnia“ va fi redeschisă publicului după preluarea, amenajarea și dotarea spațiului de către Biblioteca Națională a României, instituția în subordinea căreia funcționează.

Clădirea, cunoscută în Craiova sub denumirea Casa „Ionel Pleșia“, a fost construită în perioada 1890-1905 și este un monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice. După naționalizarea de după cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea a avut diverse destinații, inclusiv cea de sediu pentru ședințele Partidului Comunist.

Imediat după Revoluția din 1989, la inițiativa unui grup de intelectuali români și cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltarea Relațiilor Culturale cu România din Lyon și al Primăriei din Lyon, a fost înființată o bibliotecă de carte franceză. La 25 mai 1990, prin Ordin al Ministrului Culturii, Biblioteca Franceză „Omnia“ a devenit filială a Bibliotecii Naționale a României.