Anunţ important al ANRE despre facturile la energie. Ce se schimbă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/contor-electric-shutterstock_2161707797-scaled.jpg)
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pregăteşte o schimbare importantă pentru consumatorii de energie electrică şi gaze naturale: simplificarea facturilor.
ANRE, val de sesizări
Anunţul a fost făcut luni de vicepreşedintele instituţiei, Mircea Man, în cadrul conferinţei „Energy road – Energie la tine acasă – Ediţia a VII-a”, organizată de News.ro.
Potrivit lui Mircea Man, ANRE a primit un val de sesizări din partea clienţilor, nemulţumiţi de complexitatea actualelor facturi, pe care le consideră greu de înţeles.
„Este o factură extrem de greoaie. Avem contribuţia directivei europene, a furnizorilor şi chiar a noastră. Rezultatul? Un document dificil de citit şi interpretat pentru clientul final”, a declarat oficialul.
În acelaşi context, Man a recunoscut că schema de sprijin aplicată în perioada de criză energetică a generat un volum dublu de reclamaţii, în special legate de facturare. Odată cu finalizarea acestei scheme, ANRE a început un amplu program de informare a populaţiei cu privire la opţiunile disponibile în relaţia cu furnizorii de energie.
„Oamenii ne spun că pe vremuri citeau contorul şi mergeau să plătească. Acum nu mai înţeleg nimic din factură. Trebuie să simplificăm acest proces şi lucrăm împreună cu operatorii din piaţă pentru a găsi o soluţie”, a subliniat vicepreşedintele ANRE.
De asemenea, instituţia derulează în prezent numeroase controale în ceea ce priveşte atât facturarea, cât şi racordarea la reţea. În acest sens, ANRE îşi asumă rolul de „punct de sprijin” pentru toţi consumatorii care întâmpină probleme şi solicită sprijin în relaţia cu furnizorii.
România, printre ţările cu cele mai mari preţuri la electricitate din UE
Prețurile la electricitate pentru consumatorii casnici variază considerabil în cadrul Uniunii Europene, iar o analiză recentă realizată de Profit.ro, pe baza datelor Eurostat, arată că România se numără printre țările unde povara costurilor energetice este una dintre cele mai mari, atunci când este ajustată la paritatea puterii de cumpărare (PPS).
Deși în termeni nominali România nu se situează în topul celor mai scumpe piețe, realitatea economică pentru gospodării este diferită. La o primă vedere, țări precum Germania (39,43 euro/100 kWh), Danemarca (37,63 euro) și Irlanda (36,99 euro) au cele mai ridicate tarife nominale. România, în schimb, beneficiază aparent de un preț mai redus, situându-se mult sub aceste valori.
Cu toate acestea, atunci când prețurile sunt ajustate la PPS – un indicator care reflectă mai corect efortul financiar al cetățenilor în funcție de veniturile din fiecare țară – România urcă pe locul 5 în clasamentul celor mai scumpe țări din UE, cu un cost ajustat de 32,69 euro/100 kWh. Astfel, pentru gospodăriile românești, impactul real al facturilor la electricitate este mai sever decât în multe state europene cu prețuri nominale mai mari, dar cu putere de cumpărare net superioară.
România este devansată la acest capitol doar de Cehia (41 PPS), Cipru (35,70), Germania (35,23) și Polonia (34,67), în timp ce media Uniunii Europene se situează la 28,49 euro ajustat PPS. Prin comparație, vecinii din Bulgaria (20,16 PPS), Ungaria (15,45 PPS) și chiar Serbia (18,16 PPS) – care nu este membră UE – se confruntă cu o presiune financiară mult mai redusă în ceea ce privește plata energiei.
Datele Eurostat evidențiază și o dinamică diferită a pieței de la un stat la altul. În ultimul trimestru al anului 2024, Portugalia, Finlanda și Franța au înregistrat cele mai accentuate scumpiri, cu creșteri de 14,2%, 13,6% și respectiv 12,9%. În același timp, Letonia (-17,8%), Țările de Jos (-14,3%) și Belgia (-12,3%) au beneficiat de reduceri semnificative de tarife.