Adio, insomnie! Oamenii de știință au descoperit dieta care ameliorează această afecțiune într-o singură zi

Publicat: 19 iun. 2025, 22:52, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Adio, insomnie! Oamenii de știință au descoperit dieta care ameliorează această afecțiune într-o singură zi

Suferiți de insomnie? De acum, această problemă va deveni doar o simplă amintire, pentru că oamenii de știință au descoperit o dietă cu adevărat extraordinară, care ameliorează această problemă neplăcută într-o singură zi.

De ani buni, specialiștii în nutriție recomandă consumul a cinci porții de fructe și legume pe zi pentru a vă menține sănătatea. Recomandarea este menită să prevină bolile cardiace și cancerul, dar cercetătorii afirmă că atingerea cotei zilnice ar putea reduce riscul în insomnie în doar o singură zi.

O abordare nouă și naturală pentru un somn de calitate

Potrivit oamenilor de știință americani și persoanele care au optat pentru carbohidrați mai sănătoși, precum cerealele integrale, au avut un somn mai bun.

„Este remarcabil că o schimbare atât de semnificativă a putut fi observată în mai puțin de 24 de ore. Modificările alimentare ar putea fi o abordare nouă, naturală și rentabilă pentru a obține un somn mai bun”, a declarat dr. Esra Tasali, expert în medicina somnului la Universitatea din Chicago și coautor al studiului.

Se estimează că peste cinci milioane de persoane doar din Marea Britanie suferă de insomnie cronică, definită ca dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit cel puțin trei nopți pe săptămână, timp de mai mult de trei luni.

Oamenii de știință au analizat în mod specific „fragmentarea somnului”

În cadrul studiului, oamenii de știință au urmărit obiceiurile alimentare ale 34 de tineri sănătoși, cu vârsta medie de 28 de ani. Aceștia au raportat consumul zilnic de alimente folosind o aplicație și au purtat un monitor la încheietura mâinii care le-a permis cercetătorilor să le măsoare obiectiv tiparele de somn.

Oamenii de știință au analizat „fragmentarea somnului”, o măsură care reflectă frecvența unei persoane de a se trezi sau a trece de la somn profund la somn ușor pe parcursul nopții.

Specialiștii au descoperit că cei care consumau cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi aveau o îmbunătățire cu 16% a calității somnului, în comparație cu cei care nu consumau fructe și legume. Acest lucru se datorează faptului că aportul zilnic poate influența microbiomul intestinal.

Persoanele care au consumat carne roșie și procesată sunt predispuși la somn fragmentat

Fructele și legumele bogate în fibre favorizează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice, care, la rândul lor, pot afecta neurotransmițătorii ce reglează somnul, precum serotonina și melatonina. Oamenii care consumau mai multă carne roșie și procesată erau, de asemenea, mai predispuși la somn fragmentat, au afirmat oamenii de știință.

„Șaisprezece la sută este o diferență foarte semnificativă”, a adăugat dr. Tasali. La rândul său, profesorul Tim Spector, considerat un „guru al alimentației”, a recomandat o abordare diferită, cu 30 de tipuri diferite de plante pe săptămână. Oamenii de știință susțin că lipsa somului are propriile consecințe, de la iritabilitate și concentrare redusă pe termen scurt, la un risc crescut de obezitate, boli de inimă și diabet.