Ce mesaje transmit genunchii care trosnesc și pocnesc. Specialiștii vă învață cum să vă protejați articulațiile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/artrita1.jpg)
Sunetele articulare, precum pocniturile și trosniturile, sunt considerate adesea inofensive, dar atunci când sunt însoțite de durere sau rigiditate, pot semnala artrita în stadiu incipient. Experții spun că vârsta nu este singurul factor, întrucât dieta, inflamația și mișcarea joacă un rol important în modul în care articulațiile rezistă în timp.
Trosniturile și pocniturile la genunchi pot fi bule „de gaz din lichidul articular care se sparg”
„Aceste sunete de crăpături sau pocnituri pe care le aud oamenii la genunchi sunt foarte frecvente. În lumea medicală, le numim „crepitații” și, de cele mai multe ori, sunt doar o parte normală a mecanicii articulațiilor.
Ar putea fi mici bule de gaz din lichidul articular care se sparg sau chiar tendoanele sau ligamentele care se mișcă puțin când vă mișcați”, a declarat Mitchell McDowell, chirurg ortoped și medic osteopat. Cu toate acestea, atunci când zgomotul este însoțit de durere sau rigiditate, poate semnala ceva mai grav.
Putem avea probleme la genunchi de la vârsta de 30 de ani
Încă de la vârsta de treizeci de ani, căptușeala netedă și elastică din interiorul articulațiilor, numită cartilaj, poate începe să se uzeze. Asta nu înseamnă că artrita este inevitabilă, dar fără acel strat amortizor din interiorul articulațiilor, oasele pot începe să se frece în loc să alunece, ceea ce duce la durere, rigiditate și mobilitate redusă.
Deși vârsta joacă un rol important, cercetările recente sugerează că stilul de viață, dieta și inflamația pot avea, de asemenea, un rol important.
Este rigiditatea un semn al îmbătrânirii?
Uzura articulațiilor tinde să devină mai vizibilă la vârsta de 40-50 de ani, spune Barry L. Bently, profesor asociat de bioinginerie la Cardiff Metropolitan University. „Vârsta cronologică are doar o corelație vagă cu vârsta biologică și acumularea de leziuni fiziologice.
Este departe de a fi simplu să definim ce ar trebui considerat îmbătrânire „normală”. Genetica, leziunile din trecut și obiceiurile de viață influențează momentul apariției problemelor articulare și gravitatea acestora”, susține omul de știință.
În cazul artritei incipiente, rigiditatea se agravează odată cu activitatea fizică
Și atunci, cum se poate face diferența între rigiditatea naturală și ceva mai grav? „Majoritatea dintre noi simțim o ușoară rigiditate din când în când, mai ales după ce stăm prea mult timp sau ne trezim dimineața, iar acest tip de rigiditate dispare de obicei odată ce începem să ne mișcăm.
Dar în cazul artritei incipiente, rigiditatea tinde să persiste mai mult timp, uneori chiar agravându-se odată cu activitatea fizică”, a mai spus dr. Mitchell McDowell.
Semnul cheie al artritei: rigiditatea matinală
Un studiu din 2021 a descoperit că rigiditatea matinală care durează o oră sau mai mult este un semn cheie al artritei. Dacă această rigiditate este însoțită de umflături, durere sau o durere persistentă care nu dispare, „este bine să te consulți medical din timp. Artrita este întotdeauna mai ușor de gestionat în stadiile incipiente”.
De ce se uzează articulațiile în timp
Profesorul Barry L. Bently afirmă că în cazul uzurii articulare semnificative care duce la osteoartrită, unele studii au arătat că vârsta cronologică „reprezintă doar jumătate din risc, cealaltă jumătate fiind atribuită factorilor modificabili de mediu și stilului de viață.
„Există dovezi ample că activitățile care solicită repetitiv sau excesiv articulațiile pot duce la uzura cartilajului și la modificări osoase”, e de părere profesorul Bentley. Activitățile cu impact ridicat, cum ar fi alergarea pe suprafețe dure, munca manuală sau ridicarea greutăților, pot suprasolicita articulațiile, mai ales dacă nu vă recuperați suficient.
Atenție la consumul de alcool și alimente procesate
Dar nu este vorba doar de uzură. Inflamarea cronică de grad scăzut joacă un rol important în îmbătrânirea articulațiilor.
„Consumul unei diete bogate în alimente procesate, consumul excesiv de alcool și fumatul pot juca un rol semnificativ în accelerarea îmbătrânirii biologice, inclusiv în agravarea leziunilor articulare. Aceste comportamente favorizează inflamația sistemică, care afectează mecanismele de reparare a cartilajului și accelerează degradarea țesuturilor”, a mai explicat profesorul Bentley.
Cum să vă protejați articulațiile după 40 de ani
Puteți lua măsuri pentru a vă proteja articulațiile, chiar dacă acestea sunt deja puțin rigide. Aceste schimbări includ menținerea unei greutăți sănătoase pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor sau adoptarea unei diete bogate în nutrienți.
Se recomandă consumul de produse care conțin acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, care au efecte antiinflamatorii. Antioxidanții precum vitaminele C și E ajută la protejarea cartilajului de deteriorarea oxidativă, în timp ce calciul și vitamina D susțin atât oasele, cât și cartilajul.
Dr. McDowell recomandă reducerea consumului de nicotină, care limitează fluxul sanguin către articulații, și a consumului excesiv de alcool, care epuizează organismul de nutrienți. Activitățile constante, cu impact redus, precum mersul pe jos, înotul, tai chi sau ciclismul sunt blânde cu articulațiile și contribuie la îmbunătățirea forței și flexibilității.