Medicii trag un semnal de alarmă. Un anume tip de cafea este asociat cu o boală oculară gravă. Nu mai consumați acest produs
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/cafea1-1.jpg)
Cercetătorii chinezi afirmă că au descoperit o legătură între cafeaua instant și o boală a ochilor care provoacă vedere încețoșată sau distorsionată în centrul câmpului vizual.
Specialiștii susțin că persoanele care preferă cafeaua instant au un risc de până la șapte ori mai mare de a dezvolta această afecțiune decât consumatorii altor tipuri de cafea.
Vinovată este o substanță eliberată de cafeaua instant care pătrunde în fluxul sanguin și afectează retina
Cunoscută sub numele de degenerescență maculară legată de vârstă, afecțiunea determină uzura părții centrale mici a retinei, afectând capacitatea persoanelor de a citi, conduce și recunoaște fețele.
Cercetătorii consideră că legătura ar putea fi datorată modului în care este preparată cafeaua instant, care eliberează o substanță chimică numită acrilamidă, care poate pătrunde în fluxul sanguin și poate afecta retina.
Un risc ridicat să dezvolte boala o au persoanele cu antecedente familiale, cele obeze și cu hipertensiune arterială
„Cafeaua instant poate crește riscul de degenerescență maculară legată de vârstă, iar reducerea consumului acesteia ar putea contribui la prevenirea acesteia. Persoanele cu risc ridicat de degenerescență maculară legată de vârstă ar trebui să evite cafeaua instant”, a menționat Dr. Qi Jia, oftalmologul care a condus studiul.
Un risc mai dezvoltat de a dezvolta această boală o au persoanele cu antecedente familiale ale acestei boli, persoanele supraponderale, fumătorii sau persoanele cu hipertensiune arterială.
Persoanele cu ochi albaștri sau verzi sunt, de asemenea, expuse unui risc crescut, deoarece ochii lor conțin mai puțin pigment, ceea ce înseamnă că pot suferi mai multe leziuni din cauza razelor solare. Cercetătorii susțin însă că studiul este de natură observațională.
Studii anterioare au arătat că un consum de cafea ar reduce riscul de apariție al acestei boli
Pe de altă parte, studii anterioare au arătat că un consum de cafea ar putea reduce riscul de apariție a degenerescenței maculare. Un studiu din 2023, care a implicat 67.000 de adulți, a asociat consumul de cafea cu îngroșarea straturilor de fibre nervoase din ochi, contribuind la protejarea vederii.
Cu toate acestea, noul studiu este unul dintre puținele care au analizat diferite tipuri de cafea. Studiul nu a analizat strict dacă cineva bea cafea instant, ci a utilizat o metodologie diferită care implică gene. Există unele dovezi că genele oamenilor decid ce cafea preferă, dacă preferă un gust mai amar sau mai fin și dacă tolerează ușor cofeina.
Consumatorii de cafea decofeinizată au prezentat, de asemenea, o probabilitate cu 80% mai mare de a suferi de AMD uscată
După ce au împărțit participanții în funcție de predispoziția genetică pentru consumul de cafea instant, măcinată sau decofeinizată, au analizat ratele de degenerescență maculară.
Rezultatele au arătat că persoanele din grupul care consuma cafea instant aveau o probabilitate cu 692% mai mare de a fi diagnosticate cu degenerescență maculară uscată legată de vârstă, în care macula, situată în centrul ochiului și responsabilă de vederea centrală, se deteriorează în timp.
De asemenea, aceștia au declarat că aveau o probabilitate cu 159% mai mare de a suferi de degenerescență maculară umedă legată de vârstă, în care vasele de sânge anormale cresc sub macula, provocând complicații ale vederii.
Consumatorii de cafea decofeinizată au prezentat, de asemenea, o probabilitate cu 80% mai mare de a suferi de degenerescență maculară (AMD) uscată, deși această diferență nu a fost semnificativă.
Cum se poate ține încetini progresia bolii
Nu există un tratament pentru această afecțiune, dar medicii spun că începerea tratamentului din timp poate ajuta la încetinirea progresiei acesteia.
Acesta poate include administrarea de suplimente precum vitamina C, E și zinc sau medicamente pentru AMD umedă, care pot încetini creșterea vaselor de sânge din ochi. În total, studiul a inclus 7.600 de participanți cu AMD uscată și 5.900 cu AMD umedă. Cercetătorii subliniază că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele studiului.