Amenzi de 1,4 milioane lei administrate primăriilor de Garda de Mediu Galați pentru colectarea haotică a deșeurilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/WhatsApp-Image-2025-06-30-at-20.41.11.jpeg)
Grămezile de gunoaie și moloz rezultat din demolări care se văd pe maidanele de la marginea unor localități demonstrează că punerea în practică a Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor are mari carențe și una din cauze este dezinteresul primarilor localităților respective în organizarea colectării deșeurilor. Este o nepăsare care nu e spulberată nici de amenzile uriașe primite de la Garda de Mediu.
În urmă cu 16 ani, pe 16 iulie 2009, se încheia primul termen acordat României de autoritățile de la Bruxelles pentru închiderea vechilor gropi de gunoi și începerea implementării în fiecare județ a unui Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), cu colectare selectivă și depozite ecologice. În multe județe încă nu există un SMID, cu stații de sortare, stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor, stații de tratare a levigatului.
Dar probleme sunt și în județele în care există sistem integrat. Spre exemplu, Galațiul a intrat pe lista județelor care se aliniază normelor europene prin înființarea unui SMID odată cu inaugurarea, în luna aprilie, a Depozitului Ecologic din localitatea Valea Mărului.
Valoarea totală a Proiectului SMID în județul Galați este de 503.579.000 lei, adică aproximativ 100 de milioane de euro, sistemul având mai multe componente: depozit conform, stație de sortare, stații de transfer sau de tratatare mecano-biologică. Mai sunt de rezolvat câteva probleme până la realizarea integrală a SMID-ului. Printre acestea, execuţia şi operarea unei stații performante de tratare a deșeurilor biodegradabile și reziduale.
Dar deși la nivelul Consiliului Județean Galați a fost pusă la punct funcționarea sistemului integrat de gestionare a deșeurilor sunt mari probleme la nivelul primăriilor localităților in județul Galați, de unde sunt colectate deșeurile.
Amenzi în valoare de 1,4 milioane de lei pentru colectarea haotică a deșeurilor menajere
Comisariatul Gărzii de Mediu Galați a prezentat în cadrul colegiului prefectural de la Prefectura Galați un raport cu privire la situațiile relevante constatate la acțiunile de control din ultimul an și măsurile dispuse. Nu se referă la cele trei luni de la inaugurarea depozitului ecologic.
Potrivit acestui raport, mai multe primării au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 1,4 milioane de lei, cele mai mari amenzi, între 50.000 și 65.000 de lei, fiind administrate pentru carențe la colectarea deșeurilor menajere.
Comisarii de la Garda de Mediu au constatat că cele mai multe nereguli vizează desfășurarea haotică a colectării deșeurilor, în multe localități din județul Galați nefiind stabilit nici măcar un grafic al preluării deșeurilor.
Alte nereguli sunt boicotarea de către primării a colectării separate a deșeurilor, dar și depozitarea gunoaielor a molozului și resturilor de construcții rezultate din demolări pe amplasamente neautorizate, adică pe terenuri de la marginea localităților. Iată care sunt principalele deficiențe constatate de comisarii Gărzii de Mediu Galați:
„- lipsa/ nerespectarea graficelor de colectare a deşeurilor;
– neintroducerea în caietele de sarcini, în contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare şi în regulamentul serviciului de salubrizare a indicatorilor de performanţă, astfel încât să fie atinse obiectivele de reciclare;
– implementarea sistemului de colectare separată a deşeurilor generate (pe domeniul public cât şi de la generatori – inclusiv populaţie) – având în vedere că, în general, nu se pun la dispoziţia populaţiei recipiente de colectare separată a deşeurilor reciclabile etc.
– depozitarea deşeurilor de diverse categorii se face pe amplasamente neautorizate, astfel, în urma controalelor realizate au fost identificate amplasamente cu deşeuri abandonate şi depozitate ilegal”.
Recordul la numărul amenzilor administrate de Garda de Mediu este deținut chiar Primăria Galați, cu 5 amenzi, în valoare totală de 280.000 lei. Primăriile din Ivești și Corni au primit câte 4 amenzi, în valoare totală de 235.000 lei, respectiv 205.000 lei.
Primăria comunei Independența a primit o amendă de 90.000 lei, dar în acest caz Garda de Mediu a făcut și o plângere penală la Parchet pentru îngroparea deșeurilor menajere.
Nicio primărie din județul Galați nu are utilaje pentru concasarea deșeurilor provenite din demolarea clădirilor
Dintre neregulile constatate de comisarii Gărzii de Mediu, cele mai grave sunt cele care referitoare la depozitarea pe terenurile de la marginea localităților a deșeurilor inerte, a molozului și resturilor rezultate din demolarea construcțiilor.
Echipele de control de la Garda de Mediu Galați au constatat că nicio primărie din județul Galați nu deține utilaje de concasare a deșeurilor inerte, provenite din demolarea unor construcții:
„Majoritatea UAT-urilor nu ţin cont de obligaţiile pe care le au conform OUG nr. 92/2021 privind gestionarea deşeurilor, modificată, potrivit cărora deşeurile inerte folosite la rambleierea unui teren trebuie să fie inerte/nepericuloase şi supuse în prealabil unui proces de concasare/sortare/prelucrare, astfel încât să fie folosite în locul altor materiale naturale. Nici un UAT nu deţine instalaţii de concasare deşeuri inerte”, se arată în raportul Gărzii de Mediu Galați.
Deșeurile necolectate pot fi văzute pe maidanele de la marginile localităților sau pe malurile cursurilor de apă
Potrivit unei analize realizate în urmă cu trei ani, printr-un chestionar adresat tuturor primăriilor din județul Galați în baza Legii 544, există o mare diferență între cantitatea de deșeuri menajere generată în localitățile gălățene și cantitățile care erau transportate la depozitele de deșeuri.
Potrivit constatărilor Gărzii de Mediu Galați, în 2018, cantitatea de gunoaie menajere colectată din satele gălățene s-a redus, brusc, cu 20%, în raport cu cantitatea colectată în 2017. În apropierea Galațiului, în comuna Smârdan, localitate în care comisarii Gărzii de Mediu au constatat că au dispărut fără urmă aproape 250 de tone de deșeuri menajere, a fost descoperită o groapă clandestină de deșeuri în apropierea fermei pomicole Greaca.
La Munteni, la nord de Tecuci, erau colectate numai 11 tone de gunoaie la o populaţie de 6.700 de locuitori. Adică 1,64 kg de fiecare sătean. Tot 11 tone de deșeuri a predat şi comuna Griviţa, cu 2.700 de locuitori, după ce cu un an înainte cantitatea colectată fusese de 248 de tone.
În 2020, în comuna Băneasa fusese colectată o cantitate de 117 mc de deșeuri, respectiv 0,057 mc de locuitor! Adică 55 de kilograme de locuitor, cu mult sub media de deșeuri menajere generate raportată de România, de 272 kg/an/locuitor. Sunt cifre din anii trecuți, dar demonstrează o practică generată de indiferența primarilor.
Deșeurile necolectate pot fi văzute pe maidanele de la marginile localităților sau pe malurile cursurilor de apă.