Trei judecători CCR ar putea primi câte 180.000 de lei la final de mandat, în plin blocaj bugetar
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/06/CCR-scaled.jpg)
Curtea Constituțională discută acordarea a câte 180.000 de lei pentru trei judecători aflați la final de mandat, deși Guvernul a interzis astfel de plăți, iar banii nu sunt prevăzuți în bugetul instituției.
Prime pentru pensionarii CCR
Curtea Constituțională a României (CCR) ia în discuție marți posibilitatea acordării unor indemnizații substanțiale pentru trei judecători aflați la final de mandat: Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga. Sumele vizate, de câte 180.000 de lei pentru fiecare, echivalentul a șase salarii nete, ridică semne de întrebare atât din perspectiva moralității, cât și a sustenabilității bugetare.
Conform articolului 71, alineatul 5 din legea de funcționare a CCR, judecătorii beneficiază la încetarea mandatului, prin expirare sau din motive de sănătate, de o sumă egală cu indemnizația netă a șase luni de activitate. În mod normal, acest drept ar trebui să fie respectat. Problema apare însă în contextul economic actual, în care Guvernul a luat măsuri dure de limitare a cheltuielilor publice.
Prin Ordonanța de Urgență 156/2024, cunoscută sub denumirea de „ordonanța trenuleț”, Executivul a blocat acordarea oricărui tip de ajutor sau indemnizație la ieșirea din sistem pentru angajații din sectorul public. Aceasta include pensionarea, retragerea sau încetarea raporturilor de muncă. Scopul declarat a fost acela de a ține sub control un deficit bugetar considerat periculos.
Situația se complică și mai mult prin faptul că în bugetul CCR pe anul 2025 nu au fost prevăzute sumele necesare pentru aceste plăți. Potrivit surselor G4Media, soluția luată în calcul la nivelul Curții este de a transfera banii necesari din alte linii bugetare, cel mai probabil din bugetul alocat pentru investiții.
Deși din punct de vedere legal acordarea acestor sume nu ar încălca legea, juriști consultați de G4Media atrag atenția asupra caracterului imoral al deciziei. „OUG trenuleț nu face referire explicită la CCR, dar principiul echității trebuie luat în considerare. Restul angajaților din sistemul bugetar nu mai beneficiază de astfel de sume, iar CCR nu este o insulă în afara statului român”, a declarat un specialist în drept administrativ, pentru sursa citată.
Această dezbatere are loc într-un moment în care Curtea Constituțională se află deja în atenția publicului, după ce la începutul anului a fost criticată pentru o alocare suspectă de fonduri. Atunci, deputatul USR Claudiu Năsui a semnalat că în bugetul CCR existau 700.000 de lei prevăzuți pentru medicamente, în lipsa unui cadru clar de justificare. Suma a fost ulterior tăiată printr-un amendament parlamentar.
Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, ar fi reacționat nervos după ce presa a relatat că ar urma să primească o bonificație de aproape 200.000 de lei la finalul mandatului, potrivit Realitatea Plus. Sursele susțin că Enache a convocat de urgență o ședință a CCR, pe fondul scandalului public legat de acordarea acestor sume.